Index Vakbarát Hírportál

Kiszórnák a kínaiakat és oroszokat az atomerőmű-bővítési tenderből Csehországban

2021. március 26., péntek 13:52

Felülvizsgálja a cseh kormány és a nemzetbiztonsági tanács az ipari és kereskedelmi minisztérium döntését, amely engedélyezte, hogy a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi pályázaton az orosz Roszatom konszern is részt vegyen. 

A nyolcvanas években üzembe helyezett, a cseh állam többségi tulajdonában lévő Dukovany bővítésére már csak a következő, az októberi választások után felálló kormány fogja kiírni a pályázatot – közölte Karel Havlíček kormányfő-helyettes. 

A pályázatra négy érdeklődőt terveznek meghívni, akiknek november végéig le kellene adniuk elképzeléseikről egy összefoglaló információs anyagot – írja az MTI. 

Értesülések szerint a projekt iránt az orosz Roszatom, a kínai CGN, az észak-amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP konszernek érdeklődnek. Havlíček közölte:

 az említett öt konszern közül biztonsági okból a kínai CGN nem kapna meghívást a tenderre.

Kína prágai nagykövetsége pénteken hivatalosan tiltakozott a döntés ellen, melyet diszkriminációnak minősített. Bírálta a döntést Dana Drábová, a Cseh Atombiztonsági Hivatal (SÚJB) igazgatója is, aki szerint „érthetetlen", miért éppen a kínai vállalatot törölték az érdeklődők közül, míg az orosz Roszatomot nem.

Eközben a jobboldali cseh ellenzék a Roszatom törlését is követeli, mert állításuk szerint az orosz cég is nemzetbiztonsági kockázatot jelent Csehország számára.

Andrej Babis cseh kormányfő azonban pénteken csak annyit ígért, hogy újra megvizsgálják az ügyet.

Rovatok