Index Vakbarát Hírportál

A kutyák is felelősek a klímaváltozásért, jöhet az adóemelés?

2021. március 26., péntek 06:16

Legalábbis ez derül ki a berlini TU (Technische Universität) Környezettechnológiai Intézetének tanulmányából, amelyben azt állapították meg, hogy egy átlagos testű kutya élete során körülbelül 8,2 tonna szén-dioxiddal szennyezi a Föld légkörét, tehát évente nagyjából 630 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ezt a megállapítást néhány önkrmányzatnál tovább gondolták. Elsőre talán nevetségesnek tűnik a lipcsei képviselők által felvetett ötlet, amely kész tényként kezeli, hogy a kutyák is tehetnek arról, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabb, ezért érdemes lenne a kutyatulajdonosokat korlátozni állattartási szokásaikban (például ne tartsanak sok ebet). Elvégre, ha kevesebb kutyája van az embereknek, azzal csökkenhet az elkövetkezendő években a kutyák száma is. 

Egy kutya szén-dioxid-kibocsátása egy benzines autó kipufogógázának 40 százalékát teszi ki.

Németországban a csip kötelező, illetve hosszabb utakra fontos a kutya papírjait, oltási könyvét, sőt az útlevelét is magunkkal vinni. A kötelező oltásokat érdemes mindig beadatni a kutyáknak, hiszen a németek szigorúan veszik az állattartást. A 11 ezer német önkormányzat a kutyaadó mértékét mind maga szabja meg önállóan. Ilyenformán meghatározhatják az egyes kutyafajtákra kivetett adó mértékét is. A lipcsei városi tanács azzal bízta meg a polgármestert, hogy dolgozzon ki egy olyan tervet, amely figyelembe veszi Lipcse éghajlati változásainak céljait.

Németországban mint minden más adónemet, az ebadót is kötelezően kell évente a városi önkormányzat vagy az állam számára befizetni. Egy felmérésben megnézték, hogy 70 városban és településen hogyan változik a kutyaadó mértéke. 

Mainz vezeti a listát, a kutyatulajdonosoknak ott évi 186 eurót kell fizetniük.

Alapvetően döntő többségben vannak az olyan városok, ahol magas adó sújtja a kutyatartókat. Münchenben 100 eurót, Kölnben 156 eurót, Berlinben 120 eurót, Hamburgban pedig 90 eurót kell fizetnie annak, aki ebet tart otthon. Viszont vannak olcsóbb helyek, ilyen az alsó-szászországi Ahausen, ahol csupán évi 36 eurót kell fizetni, vagy a brandenburgi Kremmen, ahol csak 24 eurót. A Passauhoz közeli Windorfban viszont egyáltalán nem kell fizetniük az állattartóknak. Lipcsében – ahonnan a vita indult – jelenleg 96 euró évente a kutyaadó.

A tanulmány szerint ahhoz, hogy lassuljon a klímaváltozás, ötévente 10 százalékkal csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. 

A városban körülbelül 23 ezer kutya van nyilvántartva, ami nagyjából 2 millió euró bevételt jelent évente. Ezért a városi tanács óvatosan közelíti meg az esetleges adóemelést. Attól félnek ugyanis, hogy a kutyatulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy a megemelt adó miatt a későbbiekben nem akarnak majd kutyát tartani.

(Borítókép: Frank Rumpenhorst / AFP)

Rovatok