Index Vakbarát Hírportál

Covid-védőoltás: rejtélyes haláleset

2021. március 26., péntek 08:58

Szlovákiában egy idős nő halála összefügghet a Covid–19-védőoltással. Ezt Magdaléna Jurkemíková, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség szóvivője közölte. Ez már a második olyan eset, amelyben kapcsolat lehet a védőoltás beadása és az elhalálozás között, írta az ujszo.com a TASR hírügynökségre hivatkozva. Most egy 79 éves nőről van szó, aki több krónikus betegségben is szenvedett. Moderna-vakcinával oltották be. Jurkemíková úgy fogalmazott:

Boncolással állapították meg a halál okát, és az összefüggött a páciens krónikus betegségeivel. Tekintettel arra, hogy az oltás után jelentkező, nemkívánatos mellékhatások hozzájárulhattak a páciens általános állapotromlásához, az ok-okozati kapcsolatot az oltás és az elhalálozás között lehetségesként határoztuk meg.

Március 24-ig 2580, feltételezett mellékhatásról szóló bejelentés érkezett az ügynökséghez. Ezek közöl 94 eset volt, amelyben súlyos feltételezett mellékhatás lépett fel, például ideiglenes bénulás, tartósan magas vérnyomás, trombózis vagy rövid távú eszméletvesztés.

Rovatok