Index Vakbarát Hírportál

Új rakétatípusokat tesztelt Észak-Korea

2021. március 26., péntek 07:07

A dél-koreai hadsereg az amerikai hírszerzéssel arra a következtetésre jutott, hogy Észak-Korea új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tesztelt a vasárnapi kilövéssel

A rakétatesztre néhány nappal a dél-koreai és az amerikai haderő közös hadgyakorlata után kerítettek sort. A kilenc napon át folytatott hadvezetési gyakorlat múlt csütörtökön ért véget.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség pénteken közölte, hogy célra vezethető, harctéri rakétákról van szó, amelyek alacsony magasságban és szabálytalan röppályán is vezethetők, és eltalálták a koreai partoktól 600 kilométerre keletre a Japán-tengeren kijelölt célokat – írja az MTI.

Japán és dél-koreai katonai szakértők szerint a rakéták csak 420-450 kilométeres pályát futottak be.

A technológia nem új, de ezek a rakéták már 2,5 tonnás töltetet is képesek hordozni a KCNA szerint.

Az amerikai hadsereg indiai- és csendes-óceáni parancsnoksága a szomszédos országokat veszélyeztető tevékenységnek nevezte az újabb északi rakétakísérletet, és hangsúlyozta, hogy szövetségeseikkel és partnereikkel szorosan egyeztetnek a kialakult helyzetről.

Joe Biden elnök hasonlóan nyilatkozott csütörtökön újságíróknak, hozzátéve: nem kizárt, hogy lesz amerikai válaszlépés, ha a helyzet súlyosbodik, viszont kész valamilyen szintű párbeszédre is Phenjannal, ha hajlandó előre lépni a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételében.

Rovatok