Index Vakbarát Hírportál

Vakcinapropagandával vádolja Párizs Oroszországot és Kínát

2021. március 26., péntek 13:20 | aznap frissítve

Oroszország és Kína „propaganda- és agresszív diplomáciai eszközként" használja saját fejlesztésű vakcináit, nem egészségügyi segítségként – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. A tárcavezető szerint a két nagyhatalom befolyásszerzésre használja vakcináikat, ahelyett, hogy saját lakosságuk oltásával foglalkoznának – írja a Euronews

Le Drian két példát hozott fel a FranceInfo rádióban folytatott beszélgetésében, szembeállítva az orosz és kínai vakcinasegítséget az EU által 2,2 milliárd euróval támogatott COVAX nemzetközi program célkitűzéseivel.

Elmondása szerint Oroszország nagy médiafelhajtás mellett bejelentette, hogy 30 ezer dózist ad Tunéziának, ami szép és jó, de közben a COVAX már 100 ezer vakcinát leszállított az idei évre tervezett 4 millióból. Kína pedig Szenegálnak ígért 200 ezer adagot, ami ugyancsak szép és jó, de közben a COVAX keretében már 400 ezer dózishoz jutott a nyugat-afrikai ország, és az nemzetközi kezdeményezés az idei évre összesen 1 millió vakcinát ígért Dakarnak.

A Kreml magától értetődően elutasította a francia külügyminiszter megnyilvánulását, ahogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentését is, miszerint

Oroszország és Kína tevékenységének köszönhetően a világ országai egy „újfajta világháborúhoz" érkeztek.

Szavai szerint kínai és orosz „destabilizációs kísérletek szemtanúi vagyunk", s visszhangozva Le Driant, arról is beszélt, hogy a két ország vakcinákkal próbál befolyást szerezni – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

Macron az EU-tagországok kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első, csütörtöki munkanapja utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európának meg kell tenni a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ne függjön másoktól vakcinakérdésben. 

Szuverenitásra van szükségünk ebben a kérdésben. Képesnek kell lennünk a vakcinák előállítására

– idézi a francia államfőt az Interfax orosz hírügynökség. 

Macron fogadkozott: Európa képes lesz elég vakcina előállítására ahhoz, hogy biztosítsa saját területén a nyájimmunitást. 

Rovatok