Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merénylő robbantott egy indonéziai katolikus templomban

2021. március 28., vasárnap 06:49

Vélhetőleg öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek – közölte a helyi rendőrség és egy szemtanú.

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén - tette hozzá E. Zulpan, Dél-Celebesz (Dél-Szulavézi) rendőrségi szóvivője.

A szélsőséges támadó motorbiciklin érkezett a templomhoz, ahol egy biztonsági őr feltartóztatta - mondta el egy helyi pap, Wilhemus Tulak. Az atya szerint összesen tízen sebesültek meg, közülük többen súlyosan.

A rendőrség kilenc sebesültről tud: öt templomszolgáról és négy hívőről. A TVONE tévécsatorna úgy tudja, hogy egyedül a merénylő vesztette életét.

A rendőrség lezárta a környéket.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén - tette hozzá E. Zulpan, Dél-Celebesz (Dél-Szulavézi) rendőrségi szóvivője.

A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott. A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.

A terrorelhárítási ügynökséget vezető Boy Rafli Amar terrorcselekménynek minősítette a támadást. Yaqut Cholil Qoumas indonéziai vallásügyi miniszter elutasította a merényletet, Gomar Gultom, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte azt.

Danny Pomanto, Makassar polgármestere elmondta: a robbanás sokkal több áldozatot is követelhetett volna, ha a főkapunál, és nem egy oldalajtónál kerül rá sor.

A vallásilag sokszínű Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, és a helyiek 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

Rovatok