Index Vakbarát Hírportál

Teljes zárlat jöhet húsvétkor Szlovéniában

2021. március 28., vasárnap 15:46

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja teljes lezárást javasolt vasárnap a kormánynak a húsvéti időszakra – közölte Mateja Logar járványügyi szakember.

A szlovén államfő vasárnap délelőttre hívta össze a politikai pártok vezetőit és a járványügyi csoport tagjait, hogy döntsenek az intézkedésekről az április 1. és április 11. közötti időszakra.

A kabinetnek még a nap folyamán döntést kell hoznia.

Fellendülőben van a járvány terjedése. Amennyiben nem hoznak új, szigorúbb intézkedéseket, további 500 ember halhat meg a koronavírus szövődményeiben június végéig 

– mondta az egészségügyi miniszter, akivel a kormányfő is egyetért. Szerinte a lezárások jelentős pénzügyi és szociális következményekkel járnak, és csak abban az esetben lesznek hatékonyak, ha mindenki betartja őket. A javaslat szerint a 11 napra szóló teljes lezárás időszakában csak húsvét vasárnapjára tennének kedvezményeket. Ekkor feloldanák a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyeznék a családi összejöveteleket legfeljebb öt fő felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

Rovatok