Index Vakbarát Hírportál

Levelet írt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság beleszólhat a magyarországi pénzosztásba

2021. március 28., vasárnap 14:45

Írásban tette egyértelművé Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy az általa vezetett brüsszeli testület, Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Számvevőszék is felülvizsgálhatja, hogyan használják fel Magyarországon a gazdasági helyreállítási csomag részeként küldött pénzügyi támogatást – derül ki Ujhelyi István Indexnek is elküldött leveléből.

Az MSZP EP-képviselője Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel közösen fordult Ursula von der Leyenhez, jelezve, hogy az Orbán-kormány „nyomokban sem tesz eleget” annak a kötelességének, hogy széles körű társadalmi vitát folytasson a Magyarországnak járó újjáépítési támogatás, vagyis mintegy 5472 milliárd forint sorsáról. Az EP-képviselőnek ez azért nem tetszik, mert az Európai Parlament és az Európai Tanács nemrég fogadta el azt a rendeletet, amely az önkormányzatokkal, a civil és szakszervezetekkel, egyéb fórumokkal megvitatott nemzeti reformterv benyújtására kötelezi mindegyik tagország kormányát. 

Ursula von der Leyen erre küldött válaszában egyértelművé teszi, hogy az Európai Unió tagországait

rendelet kötelezi a megfelelő konzultáció lefolytatására.

Ezt a bizottsági elnök levele szerint a helyi és regionális hatóságok, a szociális partnerek, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek és más érdekelt felek bevonásával és a véleményük figyelembevételével kell lefolytatni. Arra az Ujhelyi–Karácsony-féle felvetésre, hogy az Orbán-kormány konzultáció nélkül ígért 1500 milliárd forintot a felsőoktatás fejlesztésére, Ursula von der Leyen azt írta, hogy tudomásul veszi az aggályokat, a tagországok kormányainak pedig indokolniuk kell, mire költik a pénzt. Ezután az Európai Bizottság döntheti el, hogy az indoklás kellő biztosítékot nyújt-e arra, hogy a támogatást megfelelően használják fel.

És úgy tűnik, hogy Ursula von der Leyen komolyan is gondolja, amit írt, leszögezi legalábbis, hogy

az Európai Csalás Elleni Hivatal, az Európai Számvevőszék és maga az Európai Bizottság is hozzáférést kérhet a releváns adatokhoz, és szükség esetén felülvizsgálhatja a pénzeszközök felhasználását.

Rovatok