Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a George Flyodot megölésével vádolt rendőr tárgyalása

2021. március 29., hétfő 21:10

Hétfőn kezdődött el a George Floyd megölésével vádolt volt rendőr, Derek Chauvin tárgyalása. Ha bűnösnek találják, a volt rendőrt akár 25 év börtönre is ítélhetik, amiért több mint kilenc percen át térdelt áldozata nyakán 2020. május 25-én egy minneapolisi igazoltatáskor. Haláltusája közben George Floyd többször szólt, hogy nem kap levegőt. Az esetről készült videó új, minden eddiginél nagyobb lökést adott a Black Lives Matter fekete polgárjogi mozgalom tüntetéseinek. 

Derek  Chauvint az Egyesült Államokban használt terminológia szerint másod- és harmadrendbeli gyilkossággal, illetve másodrendbeli emberölés elkövetésével vádolják. A másodrendbeli gyilkosság alatt azt értik, amikor az elkövetőt egyértelműen nem érdekelte, hogy életben fog-e maradni áldozata, de nem is gyilkosság volt a célja. A másodrendbeli emberölés a gondatlanságból elkövetett emberölést jelent, harmadrendbeli gyilkosságért pedig súlyosabb büntetést lehet kiszabni, mint az emberölésért.

A vád képviselőjeként Jerry Blackwell – a minnesotai fekete jogászok szövetségének alapítója, a Blackwell Burke ügyvédi iroda társalapítója és vezetője – nyitóbeszédében többek között elmondta, hogy 

ha valakit őrizetbe vesz a rendőrség, akkor a rendőrség felelősséget vállal annak a személynek a biztonságáért.

Állítása szerint a vád be fogja bizonyítani, hogy a megbilincselt, ellenállást nem tanúsító George Floyd esetében nem volt szükséges ilyesfajta fizikai erőszakot alkalmazni. Ezzel szemben a védelem állítja, hogy szükség volt az erőszak alkalmazására, Derek Chauvin csak a munkáját végezte.  A független halottkémi jelentés szerint George Floyd halálához a nyakra nehezedő nyomás vezetett.

A 45 éves Derek  Chauvin 2001 óta szolgált a minneapolisi rendőrségnél, az igazoltatásban részt vevő járőrök közül messze ő volt a legtapasztaltabb. Miközben a vád a hétfői tárgyaláson bemutatta  a George Floyd haláláról készült felvételt, amelyet egy járókelő vett fel videóra a volt rendőr jegyzetelni kezdett. Specialistára bízta magát, az őt képviselő ügyvéd, Eric Nelson 16 éves karrierje alatt nagyrészt túlkapással és erőszakkal vádolt rendőröket védett.

Rovatok