Index Vakbarát Hírportál

Egy kicsit végre lazíthatnak a britek

2021. március 29., hétfő 17:52

Az Egyesült Királyság enyhít a járványügyi korlátozásokon. De csak egy keveset. És nem is mindenütt egyformán.

Anglia

Március 29-től hatályos az angliai nyitás újabb szakasza. Hétfőtől nem kell feltétlenül otthon maradni, sőt bizonyos feltételekkel a szabadtéri találkozás is engedélyezett.

Utazás

A „maradj otthon” rendelkezést Angliában feloldották. A kormány azonban csak a „legszükségesebb” utazást javasolja mindaddig, amíg nem enyhül a járvány. Egyelőre nem tisztázott, mit értenek a hatóságok a „legszükségesebb” alatt.

Az Egyesült Királyságon belüli utazás fogalma sem világos. A felesleges utazásokat nyilván kerülni kell, de 12 hetes „házi őrizet” után valószínűleg nem bűn egy Manchesterből Blackpoolba vagy Londonból Brightonba vezető 50 mérföldes (80 kilométeres) kirándulás – írja az Independent.

Ugyanakkor szabályos és etikus egy hosszabb út megtétele is azzal a céllal, hogy régen látott hozzátartozóinkkal vagy partnerünkkel találkozzunk.

Mindkét esetben azonban az utazás napján éjfélig haza kell térni. Az otthonon kívüli éjszakázás még mindig tilos.

A korlátozások enyhítésével párhuzamosan megnyílt Anglia néhány népszerű, szabadtéri nevezetessége. Az English Heritage például félszáz helyszínt nyitott meg, és újra nyitott az Alton Towers néhány elegáns parkja is – a helyiek számára. A Drifters egynapos hajókirándulásokat szervez március 29-től kizárólag családok számára Angliában és Walesben.

A „hatos” szabály

Újra érvényes a „hatos” szabály, amely 6 főben korlátozza azoknak a számát, akik legfeljebb két háztartásból a szabadban vagy magántulajdonban levő kertekben találkozhatnak.

Hatan akkor együtt is utazhatnak az engedélyezett szabadtéri helyszínekre, és nem is kell feltétlenül egy járműben ülniük.

A „hatos” szabály alól egyelőre az esküvő sem kivétel. A lakodalomnak legfeljebb hat meghívottja lehet, de az éjszakát nekik is otthonaikban kell tölteniük.

Távolsági tömegközlekedés

Mától újra közlekednek a National Express és Megabus távolsági járatai. Az ülőhelyek legfeljebb felét forgalmazhatják, a járatokon pedig be kell tartani a távolságtartás szabályait.

A National Express korábbi járatainak 15 százalékát üzemelteti 20 útvonalon 120 megállóhellyel.

A vasút sem közlekedik még a járvány előtti teljes kapacitással. A londoni városi közlekedési vállalat ugyanakkor a sétát és a kerékpárt javasolja, elkerülhetetlen esetekben pedig a tömegközlekedést – lehetőleg csúcsidőn kívül.

Belföldi vakáció

Az angliai lakcímmel rendelkezők legkorábban április 12-től számíthatnak arra, hogy feloldják a kötelező otthon alvás tilalmát. Mindaddig nem utazhatnak belföldi vakációra. A walesiekre ez a korlátozás nem vonatkozik, de ők sem hagyhatják el Wales területét.

A beoltottak nem élvezhetnek nagyobb szabadságot

A szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, attól függetlenül, hogy beoltottak vagy nem.

A beoltottak is megfertőződhetnek, és tünetmentesen terjeszthetik a fertőzést

– indokolta az intézkedést Anthony Harnden professzor, a brit oltási bizottság elnökhelyettese.

Mint mondta: „Létfontosságú, hogy a beoltottak is betartsák a szabályokat.”

Külföldi nyaralás

Tilos.

„A külföldi utazás változatlanul tilos, néhány elenyésző számú, alaposan megindokolt kivételtől eltérően” – áll a kormányzati honlapon. A tiltást április 12-ig felülvizsgálják, de addig – néhány kivételtől eltérően – senki sem utazhat külföldre.

Skócia

Skóciában a „maradj otthon” elvet április 2-től a „maradj helyben” szabálya váltja fel – jelentette be Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere a skót parlament márciusi derekán megtartott ülésszakán.

Április 5-én nyithatnak a fodrászatok, a kertészetek, az autószerelők és a barkácsboltok. A pubok újranyitását április 26-tól tervezik. Bent csak este 8-ig tartózkodhatnak vendégek, a szabadban este 10-ig. Szeszt kizárólag a szabadban lehet majd fogyasztani. Engedélyezik a konditermek megnyitását is.

A szabadban legfeljebb hatan lehetnek együtt, három háztartásból.

Sturgeon szerint a teljes nyitás június elején várható. Az alsó tagozatos diákok március 15-től visszatérhettek az iskolába. Közösségi istentiszteleteken legfeljebb ötvenen lehetnek jelen.

Skóciában január 4-től vezettek be járványügyi korlátozásokat.

Wales

Walesben 2020. december 20-án vezettek be szigorú korlátozásokat. Ezeket az angliainál valamivel korábban, március 27-én enyhítették, és attól a naptól kezdve a walesiek – kizárólag Wales területén – szabadon utazhatnak.

Négy helyett immár hatan találkozhatnak a szabadban – legfeljebb két háztartásból.

A 18 éven aluliak újra focizhatnak, és más sportokat is űzhetnek a szabadban. Az alsó tagozatosok március 15-től visszatérhettek az iskolákba, egy-egy osztályban legfeljebb 10-12-en lehetnek. Minden diák a húsvéti szünet után térhet vissza az iskolákba.

A fodrászatok március 15-től fogadhatják vendégeiket.

Március 22-től megnyílt a szupermarketek minden folyosója, valamint a kertészeti kellékeket árusító boltok. Az összes többi üzlet és szolgáltatás legkorábban április 12-én nyithat. A pubok és vendéglők ezzel szemben csak elvitelre szolgálhatják ki vendégeiket. Március 1-től az esküvőket is engedélyezték.

Észak-Írország

Észak-Írországban április 1-jén várható a korlátozó intézkedések enyhítése. Attól a naptól kezdve két háztartásból legfeljebb hatan találkozhatnak a szabadban, két háztartásból legfeljebb tízen pedig szabadidős sporttevékenységet űzhetnek. Megnyílnak a golfpályák is, de a klubházak zárva maradnak.

Skóciához hasonlóan a „maradj otthon” szabályát a „maradj helyben” szabálya váltja fel. Az ovisok és általános iskolások március 8-án, a felső tagozatos diákok március 22-én térhettek vissza a tantermekbe.

Észak-Írország határait ugyan el lehet hagyni, de a hatóságok szerint az ott élők csak a legindokoltabb esetekben utazzanak Nagy-Britanniába vagy Írországba. Az intézkedések eredményességét Észak-Írországban négyhetente fogják felülvizsgálni.

(Borítókép: Maszkot viselő nő Londonban 2020. március 22-én. Fotó: Alex Davidson / Getty Images)

Rovatok