Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország az összes schengeni országra kiterjeszti a karantén- és tesztkötelezettséget

2021. március 29., hétfő 18:54

Az összes schengeni országból érkező utasnak negatív koronavírustesztet kell bemutatnia keddtől Lengyelország határain, máskülönben tíznapos házi karanténba irányítják őket – jelentette be hétfőn Piotr Müller varsói kormányszóvivő, aki az intézkedést azzal indokolta, hogy Németországban és más európai országokban jelentősen gyorsul a járvány terjedése.

Már február végétől azonos előírások vonatkoznak a cseh–lengyel és a szlovák–lengyel határon át beutazókra, most kiterjesztik ezeket a schengeni övezet összes országából érkezőkre, akár külföldi, akár lengyel állampolgárról van szó.

A karantén alól csak a külföldön végzett, 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszttel lehet mentesülni. Feloldják utólag a karantént azok esetében is, akik a határátlépés után, Lengyelországban végeznek vírustesztet, ha annak eredménye negatív lesz. A schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket eleve karanténba küldik, ezalól csak a már Lengyelországban elvégzett teszt menthet fel. 

A lengyel infrastrukturális miniszter, Marcin Horała arra figyelmeztetett, hogy az új szabályok miatt hosszabb, akár többórás várakozásra kell számítani érkezéskor a lengyelországi repülőtereken.

Lengyelországban a járvány tetőzését várják a következő napokban. Hétfői adatok szerint egy nap alatt 16 965 új fertőződést mutattak ki, ami majdnem két és félezerrel több, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a koronavírus miatt egy nap alatt 11-en, más betegségek együttes megléte miatt pedig 37-en haltak meg, ami csökkenést jelent az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest. Több mint ötezerrel nőtt viszont egy hét alatt a kórházban kezeltek száma. Jelenleg 29 920 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 2985-en vannak lélegeztetőgépen.

Lengyelországban a hétfő délutáni adatok szerint 5 882 581 oltást adtak be, ezen belül 1 992 611 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak. Június végéig legalább 10 millió embert terveznek beoltani a mintegy 31 millió felnőtt lakos közül. A varsói katonai kórház igazgatója, Grzegorz Gielerak professzor hétfőn a PAP hírügynökségnek elmondta: a jelenlegi járványhullám átvonulása után, 4-5 hét múlva a lengyelek 45-50 százaléka szervezetében lehetnek majd antitestek, így a beoltottakkal együtt a lakosság a nyári szünet végéig elérheti a nyájimmunitást.

Rovatok