Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot az Egyesült Államokban

2021. március 29., hétfő 20:30

Június 30-ig meghosszabbította az érvényben lévő kilakoltatási moratóriumot az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) – jelentette be hétfői közleményében Rochelle Walensky, az állami szerv igazgatója.

A CDC vezetője szerint a közegészségügyi válsághelyzet okozta gazdasági visszaesés miatt 

amerikai emberek milliói kerültek nehéz helyzetbe, mert nem tudják fizetni a bérleti díjakat.

Kulcsfontosságú lépés a COVID-19 terjedésének megállításában, hogy az otthonaikban tudjuk tartani az embereket, távol a túlzsúfolt gyűjtőhelyektől, mint amilyenek például a hajléktalanszállók – fogalmazott Rochelle  Walensky.

A rendeletet eredetileg szeptemberben adta ki az atlantai székhelyű ügynökség, Donald –Trump volt amerikai elnök adminisztrációja idején. Január 29-én pedig – miután Joe Biden elnök hivatalba lépett – egyszer már meghosszabbították március végéig. 

Az amerikai törvényhozás ebben a hónapban 21,5 milliárd dollárnyi sürgősségi bérleti támogatást hagyott jóvá.

Ezt megelőzően, decemberben 25 milliárd dollárt szavaztak meg ugyanerre a célra.

A Fehér Ház adatai szerint januárban minden ötödik amerikai bérlő elmaradt a bérleti díjak befizetésével. A CDC pedig arról számolt be, hogy több mint 4 millió amerikai felnőtt tart a kilakoltatás közvetlen kockázatától. A rendelet azokra az egyedülálló bérlőkre vonatkozik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 99 000 dollárt (30,5 millió forint). 

Házaspárok esetén pedig azok vehetik igénybe a segítséget, akiknek a közös éves jövedelme nem több mint 198 000 dollár (61 millió forint).

Rovatok