Index Vakbarát Hírportál

Oltóanyagért cserébe kőolajat ajánl Venezuela

2021. március 29., hétfő 19:53

Koronavírus elleni oltóanyagokért cserébe kőolajat ajánlott a venezuelai elnök.

Venezuelának vannak tankhajói, vannak vásárlói, akik megveszik tőle a kőolajat, és most olajkitermelésének egy részét azért cserébe ajánlja fel, hogy megszerezhesse azt a vakcinamennyiséget, amelyre az országnak szüksége van 

– fogalmazott Nicolás Maduro, de a tervről konkrét részleteket nem árult el. Tény ugyanakkor, hogy Venezuela a devizahiány és az amerikai szankciók miatt élelmiszereket, gyógyszereket és más alapvető dolgokat is alig tud importálni. Még a benzin is hiánycikknek számít a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országában.

A csereügyleten kívül Maduro szerint egyetlen módon juthatnának hozzá koronavírus elleni vakcinákhoz: ha az Egyesült Államok és az európai bankok felszabadítanák a venezuelai kormány elleni szankciók miatt befagyasztott pénzügyi eszközöket, hogy fizetni tudjanak az oltóanyagért. Az AstraZeneca gyógyszercég által felajánlott vakcinaszállítmányt ugyanakkor Venezuela korábban elutasította.

A dél-amerikai országban a hivatalos adatok szerint 156 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 1500 halálesetről számoltak be.

Rovatok