Index Vakbarát Hírportál

Kifelé a magyarokkal az országból! – skandálták a korlátozások ellen tüntető románok

2021. március 30., kedd 06:59

Hétfő délután újabb demonstrációk kezdődtek Románia több nagyvárosában a járványügyi korlátozások ellen, ezeket az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koordinálta.

A nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia visszaköveteli szabadságát, mert

a kormány fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot.

Az AUR emiatt országos tüntetéssorozatot hirdetett, először vasárnap szólítva az utcákra híveit. 

A hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki az igazoltatást megtagadó tüntetők és a csendőrök között.

Bukarestben a nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy ezerötszázan követelték a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket.

A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sok helyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Piteștiben azonban az Argesulonline portál szerint az idegengyűlölő indulatok a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon rendre felcsendülő, „kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták. 

Rovatok