Index Vakbarát Hírportál

Az OTP is beszáll az üzbég bankrendszer privatizációjába

2021. március 30., kedd 14:46

Kilenc megállapodást írt alá az Orbán Viktor vezette magyar delegáció Taskentben. Az OTP és Paks2 is szóba került.

Kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak itt Üzbegisztánban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában. Az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában.

Korábban az ugyancsak itt tárgyaló Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből még csak sejteni lehetett, hogy ez az ország lehet az OTP egyik külföldi akvizíciós célpontja.

A bank a Portfolio érdeklődésére először még csak általánosságban nyilatkozott arról, hogy három országban is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, és ebből egy olyan, amelyben már vannak érdekeltségei a banknak. A később, a külügyminiszteri nyilatkozat fényében annyival frissítette közleményát a pénzintézet, hogy Üzbegisztán bankrendszere privatizáció előtt áll, az OTP Bank valóban vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként vehetne részt ebben a folyamatban.

A portál szerint meglehetősen tőkeerős szereplőként jelenhetne meg a közép-ázsiai országban az OTP, a bankcsoport mérlegfőösszege ugyanis 2020 végén 23 336 milliárd forint volt, míg a teljes üzbég bankszektoré közel 10 700 milliárd forintnak felel meg.

Jelentős magyar szerepvállalás várható az üzbég nukleárisenergia-termelés növelésében is.Üzbegisztán a világ hetedik legnagyobb uránkitermelőjeként egy újabb atomerőművet épít, amelyet ugyanúgy az évtized végére tervez befejezni, mint Magyarország a Paks II. projektet.

„Itt egy magyar szabadalom alapján tervezik meg az új atomerőmű hűtőrendszerét″

– fejtette ki Szijjártó Péter. Ezzel párhuzamosan az Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar-üzbég kapcsolatok fejlesztésére. 

Rovatok