Index Vakbarát Hírportál

Egyre csak gyűlnek az orosz katonák az ukrán határ közelében

2021. március 30., kedd 18:37

Komoly fenyegetést jelentenek az ukrán állam biztonságára az Ukrajna határaihoz átcsoportosított orosz haderők – szögezte le Ruszlan Homcsak vezérkari főnök kedden a kijevi parlament Donyec-medencei helyzetnek szentelt rendkívüli ülésén. 

A vezérkari főnök elmondása szerint a közelgő Nyugat 2021 elnevezésű orosz hadgyakorlat leple alatt Oroszország jelentősen megnövelte katonai jelenlétét Ukrajna észak-keleti határai közelében, a Donyec-medencei oroszbarát szakadár területeken, valamint a Krím-félszigeten.

Már huszonnyolc taktikai zászlóalj tartózkodik ezeken a területeken, a Krímbe pedig további huszonöt zászlóalj érkezése várható, ami már komoly fenyegetést jelent Ukrajna biztonságára. 

A Krím 2014-es megszállása óta Oroszország 32 700 főre növelte katonai jelenlétét a félszigeten – idézi Homcsakot az MTI. 

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hozzátette, hogy március közepén, a krími Opuk nevű gyakorlótéren az orosz hadsereg két zászlóalj, illetve tüzérség részvételével gyakorolta a légi és tengeri támadó alakulatok leszállását. A gyakorlatok után a katonai egységek a gyakorlótér területén maradtak. Ezek után még további öt zászlóalj csatlakozott hozzájuk.

A kelet-ukrajnai helyzet fokozódik

A vezérkari főnök felfedte az ülésen a tavaly nyár óta érvényben lévő tűzszünet óta múlt pénteken történt legsúlyosabb támadás részleteit, amelyben négy ukrán katona vesztette életét és kettő megsebesült.

Szavai szerint az aknamentesítő csoporthoz tartozó katonákat orvlövészek lőtték hátba.

A parlament a rendkívüli ülésen törvényt fogadott el, amelynek értelmében

mozgósítás kihirdetése nélkül is lehet ezentúl tartalékosokat behívni a hadseregbe, ha eszkalálódik a helyzet a kelet-ukrajnai fronton.

Rovatok