Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Járóka Lívia fideszes EP-képviselő mentelmi jogát

2021. március 30., kedd 14:15

Felfüggesztették  a fideszes EP-képviselő, Járóka Lívia mentelmi jogát. A fideszes képviselők pedig elvesztették az összes bizottsági tagságukat – derül ki az Európai Parlament jegyzőkönyvéből. Miután a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, mind a 13 érintett politikusnak megszűntek a frakciótagság jogán megszerzett bizottsági posztjaik.

Járóka Líviát az Európai Néppárt delegálta az alelnök-jelöltek közé, de az Európai Parlament választotta meg, ezért maradhat posztján. Egy másik határozat arról tanúskodik, hogy brüsszeli fellebbviteli bíróság főügyésze kérelmet nyújtott be Járóka menteli jogának felfüggesztése miatt, mert 2018. november 17-én egy traffipax lefotózta, ahogy gyorshajtott.

Megpróbálták kideríteni, hogy Járóka vezette-e az autót, az ügyészség több alkalommal megkísérelte őt meghallgatni, de eredménytelenül, mivel a Szövetségi Külügyi Közszolgálat Protokollszolgálata szerint Járóka nem rendelkezett szabályszerűen bejelentett belgiumi lakóhellyel. Ezután kérték az Európai Parlamenttől a mentelmi joggal kapcsolatos döntést, amely múlt héten született meg.  

Rovatok