Index Vakbarát Hírportál

Nincs még elnöke Katalóniának

2021. március 30., kedd 21:11

A katalán parlament nem választotta meg Katalónia elnökévé Pere Aragonést, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) jelöltjét Barcelonában. Az eredményességhez 68 támogató szavazatra lett volna szükség, a politikust 42-en támogatták, saját pártja mellett a Népi Egység radikális baloldali függetlenségi párt.

Tartózkodott a voksoláskor az Együtt Katalóniáért függetlenségi párt, amely ez előző ciklusban koalícióban kormányzott az ERC-vel. Szavazatukat közös stratégiai megállapodás hiányával indokolták – írta a távirati iroda.

A katalán parlamentnek két hónapja van arra, hogy megválassza Katalónia új elnökét, ha ez nem sikerül, újból választásokat kell rendezni, várhatóan júliusban.

A február 14-i választásokon egy párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elengedő parlamenti többséget. A legtöbb szavazatot a Katalán Szocialista Párt kapta. A katalán autonóm parlament elnöke a második legtöbb voksot elnyert ERC jelöltjének megválasztását javasolta, mint egyedüli esélyest a támogatás elnyerésére, mivel a katalán függetlenségi pártok, együttesen, többséggel rendelkeznek a törvényhozásban.

Rovatok