Index Vakbarát Hírportál

Kényszermunkával dolgoztathatnak a világ legnagyobb gumikesztyűgyárában

2021. március 30., kedd 19:32

Az Amerikai Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) szerint kényszermunkával készíttetik a gumikesztyűket a világ legnagyobb gyárában, a malajziai Top Glove-ban– írja a CNN.

Az amerikaiak több hónapja nyomoznak azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények közt dolgoztatja munkásait a gyár, és ezáltal – állításuk szerint – „elegendő bizonyítékot” szereztek arra vonatkozóan, hogy a gyár kényszermunkát alkalmaz.

Emiatt pedig elrendelték, hogy az országba már megérkezett szállítmányokat foglalják le.

A hivatal „nem fogja tűrni, hogy külföldi cégek kizsákmányolják a munkásaikat, és olcsón adják el az amerikai vevőknek az etikátlanul előállított termékeiket” – mondta Troy Miller, a CBP vezető tisztségviselője. 

A Top Glove a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy megvizsgálják a döntést, és felveszik a kapcsolatot a hivatallal annak érdekében, hogy megoldják a problémát. 

Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai kormányzat nyomást helyez a Top Glove-ra. A CBP már tavaly júliusban is intézkedett a vállalat ellen, ugyancsak a kényszermunka miatt. Azóta a gyár egyeztetett a hivatallal, és állításuk szerint minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy megfeleljenek a CBP elvárásainak. 

A Top Glove annak is köszönhetően került az amerikai hatóságok látóterébe, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen növekedett az exportja, illetve árbevétele. De nemcsak a gyár, hanem egész Malajzia jelentős bevételeket tudhat magáénak a gumikesztyűk után, a világ orvosi és gumikesztyű-termelésének 65 százalékát ugyanis ez az ország adja. 

Rovatok