Index Vakbarát Hírportál

Zsigulikkal követelték az amerikai embargó megszüntetését

2021. március 30., kedd 14:08

Havanna nevezetes tengerparti sétányát, a Malecont kubaiak ezrei töltötték meg. Lovas kocsikkal, több évtizedes, kelet-európai gyártású Zsigulikkal és Polski Fiatokkal, valamint még mindig mozgásképes, fél évszázados amerikai autómatuzsálemekkel vonultak az Egyesült Államok nagykövetsége elé, hogy a 60 éve érvényben lévő amerikai embargó megszüntetését követeljék.

A szankciók értelmetlenek, Washington nem tudta megdönteni a kubai szocializmust, ráadásul kárt okoz az egyszerű emberek millióinak, köztük a fiataloknak – hangoztatták a tüntetés szónokai.

Szankciók és blokád helyett a szerelem hídját építsük!

– skandálta velük a tömeg. 

Washington először 1960-ban, a Fidel Castro vezette forradalom után tiltotta meg a Kubával folytatott kereskedelmet, hogy kikényszerítsék a kubai elnök eltávolítását. Mivel ez nem vezetett eredményre, egy évvel később a Disznó-öbölben másfél ezer kubai emigránst dobtak partra amerikai bombázók kíséretében, ám ez a kísérlet is elbukott, emiatt ismét visszanyúltak a bojkott eszközéhez. Ez az intézkedés a rákövetkező évben vált teljes hatályúvá, az 1962-ben kitört kubai rakétaválságot követően, ami majdnem egy újabb világháborúhoz vezetett. Amerikai kémrepülőgépek ugyanis a szigetországban szovjet rakétakilövő állásokat fedeztek föl, amelyek atomrakétákat fogadtak volna. 

(Borítókép: Ernesto Mastrascusa / MTI / EPA)

Rovatok