Index Vakbarát Hírportál

Módosít az oltási terven Lengyelország

2021. március 30., kedd 21:42

Lengyelországban áprilistól gyorsítanak a koronavírus elleni oltási kampányon, a módosított stratégia szerint a lakosság születési éve szerinti, majd általánosan, mindenkire kiterjedő oltására állnak át – jelentették be kedden a járványkórházzá átalakított varsói nemzeti stadionban megtartott sajtóértekezleten.

A vakcinaszállítmányok várható gyorsulása kapcsán módosított ütemterv szerint a második negyedév végéig 20 millió oltást adnak be, augusztus végéig pedig beoltják az összes önkéntesen jelentkező lengyelt – hangzott el a Mateusz Morawiecki kormányfő, Adam Niedzielski egészségügyi miniszter és Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője részvételével megtartott konferencián.

Az oltási kampány hatékonyságának biztosítása érdekében több oltóhelyet nyitnak, és nemcsak az egészségügyi intézményekben, hanem az önkormányzatok által kijelölt pontokban, az üzemekben, a patikákban, valamint a drive-thru pontokon is lehet majd oltakozni.

Míg eddig az elsőbbségi csoportok (az egészségügyi dolgozók, az idősebb emberek, a tanárok, a fegyveres erők) oltása zajlott, április 12-től kezdve születési év szerinti oltási regisztráció indul. Naponta egy-egy évfolyam iratkozhat majd fel, így

az április 12. és április 23. között az 1962 és 1972 között születettek kerülnek sorra.

Az első jelentkezőket még áprilisban be is oltják, feltehetőleg májusban pedig már mindenki számára, a születési évre való tekintet nélkül teszik elérhetővé az oltásokat – közölte a sajtóértekezleten Dworczyk. Morawiecki elmondta:

a kormány célja a havi 10 millió oltás beadása.

A teljesítése viszont a vakcinák elérhetőségétől függ. Dworczyk bejelentette: a gyártók ígérete szerint áprilisban több mint 5 millió adag oltóanyag érkezik, de nem kizárt akár 7 millió adag szállítása is.

Morawiecki tudatta: kedd délutánig 6 millió oltást adtak be. A lengyel egészségügyi tárca adatai szerint több mint 2 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak a mintegy 31 millió felnőtt lakost számláló Lengyelországban.

Keddi adatok szerint egy nap alatt 20 870 új fertőződést mutattak ki, ami mintegy 4129-cel több, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 100 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 361 ember hunyt el.

Több mint ezer fővel nőtt egy nap alatt a kórházban kezeltek száma. Jelenleg 31 071 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 3054-en vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok