Index Vakbarát Hírportál

Teljessé vált a SpaceX amatőr missziójának a legénysége

2021. március 30., kedd 20:30

Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX Földet megkerülő Inspiration4 nevet viselő privát űrutazásán – közölte kedden a cég.

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője.

Isaacman, akit az űrmisszió honlapján kiváló pilótaként és kalandorként írnak le, a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára.

Az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta fel, így nem is véletlen, hogy februárban bejelentették: a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a szeptemberre időzített utazáson – írja az MTI.

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta.

A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban, a Hubble Űrteleszkóppal EGY magasságban Fog keringeni a Föld körül, 120 kilométerrel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) „felett". 

Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében.

Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.

 

Rovatok