Index Vakbarát Hírportál

Szerbia: 24 óra alatt betelhetnek a kórházak

2021. március 30., kedd 18:15

Szerbiai kórházakban jelenleg 7205 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, lélegeztetőgépre 276 beteg szorul, hétfőn 252 pácienst kellett így ápolni. A csaknem 7 milliós országban az elmúlt 24 órában 5471 új koronavírusos beteget regisztráltak. Ez szinte megegyezik az egy héttel ezelőtti adattal, amikor 5475 új esetet vettek nyilvántartásba. A szakemberek szerint lassult a járvány az országban, de a fertőzésszámok továbbra is magasak. Hétfőn 39 ember vesztette életét Covid–19-betegségben, írta a PannonRTV.

A szerbiai kórházak kapacitása a végét járja, az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé kellene tenni, hogy felvegyék a koronavírus elleni oltást.

Erről Goran Stevanović járványügyi szakember beszélt. A belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója hangsúlyozta: a kórházakban csak az elkövetkezendő 24 órára van hely. Hozzáfűzte: egyre több fiatalt kezelnek súlyos klinikai kórképpel, emellett olyanok is vannak, akik 6-8 napi házi ápolás után kerülnek kórházba.

Óriási sorok alakultak ki a hétvégén Szerbia határain, ugyanis ingyen és előzetes regisztráció nélkül is megkaphatták a koronavírus elleni vakcinát külföldiek is.

Guszton András, az Újvidéki Rádió magyar adásának főszerkesztője az InfoRádiónak azt mondta: a hétvégi tumultust a szerb gazdasági kamara akciója okozhatta, ily módon, együttműködve a kormányzattal, mintegy 10 ezer vakcinát kínáltak föl a Belgráddal együttműködő vállalatoknak. Ugyan a felhívásra csak 8500-an jelentkeztek, végül 22 ezer külföldi állampolgárt oltottak be.

Rovatok