Index Vakbarát Hírportál

Nem repülnek többé hőlégballonok Észak-Koreába

2021. március 31., szerda 10:26

Észak-koreai disszidensek és más aktivisták sokáig apró hőlégballonok segítségével juttattak át szórólapokat Dél-Koreából a határon, élesen bírálva ezekben a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet. 

A szórólapkampányoknak jogi úton vetett véget Szöul, kedden lépett életbe az ezt tiltó jogszabály, amelynek értelmében az ilyen tevékenységet három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 30 millió von (mintegy 8 400 000 forint) büntetéssel sújthatják – írja az MTI. 

A lépést azzal indokolható, hogy a phenjani rezsimet bíráló információskampány felbőszítette Észak-Koreát, tavaly heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, júniusban pedig bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös keszongi összekötő iroda épületét, és katonákat vezényelt korábban kiürített őrhelyekre a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium pont azután, hogy az Egyesült Államok a két Korea közti információáramlás fontosságát hangsúlyozta, azt közölte: 

Észak-Korea népének joga van a külvilágból érkező információkhoz, de az információáramlás nem veszélyeztetheti a két Koreai közti határ déli oldalán élők biztonságát.

Rovatok