Index Vakbarát Hírportál

Donyec-medence: Putyin szerint Ukrajna visszalépett a fegyvernyugvástól

2021. március 31., szerda 07:06 | aznap frissítve

Nincs alternatívája a minszki megállapodásnak foglaltaknak Ukrajna ügyében. Ezt erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő, videokonferencián. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin hangsúlyozta: Kijev maradéktalanul tegyen eleget az egyezségben vállalt kötelezettségeinek, kezdjen párbeszédet Donyeckkel és Luhanszkkal, valamint rendezze a Donyec-medence különleges státusának jogi rendszerét.

Az orosz elnök kifejezte súlyos aggodalmát a feszültség kiéleződése miatt a Donyec-medencében, amiért Ukrajnát tette felelőssé.

Szavai szerint az ukrán fél gyakorlatilag visszalépett a fegyvernyugvástól, jelentette az MTI moszkvai tudósítója. 

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a Covid-19-világjárvány elleni küzdelemben való összefogásra, a betegség terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedésekre.

Szó esett egyebek mellett a Szputnyik V orosz vakcina európai engedélyeztetésének kilátásairól, csakúgy, mint az oltóanyag-szállítás és a közös gyártás lehetőségéről.

A felek méltatták a szíriai tűzszünet betartását és fontosnak nevezték, hogy az országban egységes átmeneti kormány jöjjön létre Megjegyezték, hogy a helyzet javulásával párhuzamosan élesen vetődik fel a szíriai lakosság humanitárius segélyezésének kérdése. A partnerek kérésére Putyin tájékoztatást adott Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus ügyének „objektív körülményeiről”.

Rovatok