Index Vakbarát Hírportál

Csak annyit válaszolt a légvédelemnek a pilóta: ez itt mind a miénk!

2021. március 31., szerda 10:44

A kínai népi felszabadító hadsereg vadászrepülőgépe hétfőn megsértette a tajvani légteret. Amikor a 6 ezer méteren repülő kínai pilótát figyelmeztette erre a tajvani légvédelem, illetve felszólította az azonnali távozásra, a pilóta úgy reagált: „ez az egész itt mind a miénk” – írta a Newsweek.

Nem egyedi esetről van szó, idén eddig 208 alkalommal kellett figyelmeztetni Tajpejnek rádión a légterébe lépő kínai pilótákat.

Hung Tzu-chieh, a tajpeji Nemzeti Védelmi és Biztonsági Kutatóközpont kutatója azt mondja: a manőverek azt a benyomást erősítik mostanában, hogy Kína egy jövőbeni konfliktust készíthet elő. A tajvani védelmi miniszter, Chang Che-pin azt mondta, hogy a különböző, támadó jellegű légi manővereket Kína kombinálja haditengerészeti műveletekkel is.

A kínai légierő utóbbi évekbeli, erősödő aktivitása nemcsak Tajvant, de Japánt is aggasztja.

Egy tokiói napilap, a Yomiuri Shimbun cikke szerint a japán védelmi minisztérium növelni kívánja a katonai jelenlétet a Japánhoz tartozó, 1700 lakosú Jonaguni szigeténél, amely kevesebb, mint 70 mérföldre fekszik Tajvan keleti partjaitól. Japán attól tart, ha Kína bekebelezi Tajvant, akkor Peking szemet vethet Jonaguni szigetére is. Tajvan stabilitásának fenntartása téma volt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és japán kollégája, Nobuo Kishi e hónapbeli találkozóján is.  

Rovatok