Index Vakbarát Hírportál

Ausztria és Németország korlátoz: a magyarokat is érinti a húsvéti lezárás?

2021. április 1., csütörtök 18:31

Németország és Ausztria is jól halad az oltási programjával, mégsem lazíthatnak, sőt egyre szigorúbb szabályokat vezetnek be a húsvéti időszakra is, elkerülve a tömeges összejöveteleket, amire már mindenki vágyna. Az új korlátozások a kint élő és a hazalátogató magyarokat is érintik.

Ausztria korlátoz

Az osztrák kormány továbbra is minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a járványban megfertőzöttek számát. Ezért, bár az első korlátozási intézkedések egy részét már feloldották, most Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter bejelentette: 

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban a húsvéti időszakra, és az azt követő egy hétre, azaz április 1-jétől 11-ig terjedő időszakban, teljes zárlatot vezetnek be, ezzel is megelőzve a kórházak túlterhelését.

Három keleti tartományban – Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban – a fertőzöttek növekvő száma miatt a húsvéti ünnepek idejére korlátozó intézkedések lépnek érvénybe:

Az egyhetes – és ki tudja, a jövőben meddig hosszabbodó – rendeletben szigorítják a határellenőrzéseket is a magyar, a cseh, valamint a szlovák határon egyaránt. 

Ez annyit tesz, hogy az ezekből az országból érkező ingázóknak a belépéshez már nem lesz elegendő a korábban elfogadott egyhetes negatív koronavírusteszt. Helyette heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat.

Azoknak az Ausztriában élő vagy dolgozó magyaroknak, akik az ünnepekre haza akarnak látogatni, érdemes az utazás megkezdése előtt arról tájékozódniuk, hogy vonatkozik-e rájuk a karanténkötelezettség a határátlépéskor.

Németország újra lezár

A jelenlegi tartományi és szövetségi közös jogszabályokat a német parlament április 18-ig hosszabbította meg. Németország – mint a legutóbbi ünnep előtt, karácsonykor – ismét bezárja kapuit. Többórányi egyeztetés után Angela Merkel szövetségi kancellár bejelentette, az embereket felszólítják az ötnapos otthon maradásra, 

azaz az április 1-től április 5-ig tartó hosszú hétvégén gyakorlatilag leállítják az életet,

hiszen ennek a döntésnek az értelmében még a boltok is csak csütörtökön és szombaton nyithatnak ki. 

A németországi brit vírusváltozat erőteljes terjedése miatt a német kancellár elmondta, a tavaly tavasz óta kifejlesztett új lehetőségeket, például 

az antigéngyorstesztet, valamint az önállóan elvégezhető gyorstesztet is használni kell. mindenkinek van lehetősége heti egyszer teszteltetnie magát, de a lehetőségekkel élni is kell.

Merkel hangsúlyozta, hogy a védekezést minél inkább a helyi adottságokra szabva, regionális szinten kell megszervezni. Németország szövetségi berendezkedésű ország, ahol nem lehet mindent a központi kormányzaton számonkérni, hanem önállóan, tartományi szinten is tenni kell a járvány megfékezéséért.

A németországi koronavírus-járvány megállítása érdekében a légitársaságok számára kikötötték, csak negatív teszttel rendelkező utasokat hozhatnak az országba. A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes, ám a berlini kormány kifejezetten azt kéri az emberektől, hogy ha lehetséges, tekintsenek el most az utazástól.

Németországban a következő járványügyi intézkedések lépnek életbe a koronavírus-fertőzés csökkentésének érdekében a húsvéti időszakban, és maradnak érvényben április 18-ig: 

Húsvét után a járvánnyal szembeni fellépés részeként még több tesztet fognak végezni, például az iskolai dolgozókat hetente akár kétszer is letesztelik. 

Külön felhívták az emberek figyelmét, hogy valamennyi nem létfontosságú belföldi és külföldi utazástól tekintsenek el.

A kockázatosnak tartott területekről érkezőknek – beutazáskor – ki kell tölteniük az elektronikus beutazási űrlapot, továbbá fennáll számukra a 10 napos karanténkötelezettség. A karantént leghamarabb 5 nappal a beutazást követően, negatív teszteredménnyel lehet megszakítani.

Hazajönnek-e a kint élők?

Megkérdeztünk néhány Németországban és Ausztriában élő magyart, hogy a korlátozó intézkedések rájuk miként hatnak. 

Egy alsó-szászországi háztartásbeli hölgy azt a választ adta lapunknak, hogy ő nem utazik Magyarországra húsvétkor. 

Hazajutni nem tudok, mert nincs bejelentett lakcímem már, csak »nyaralni« nem mehetek haza. Vagy PCR-teszt 85 euróért, és két hét karantén, azután pedig itt is…

– mondta.

Egy kelet-bajorországi építőipari vállalat 15-20 fős magyar gárdája gondolkodás nélkül azt mondta, hogy eddig is hazajártak, most is hazamennek az ünnepekre. Várja őket haza a családjuk. Ezt azért tehetik meg, mert Németországban már tesztelték őket, illetve valamennyiüknek van munkáltatói igazolása. Ezek birtokában pedig karaténkötelezettség nélkül átjöhetnek Magyarországra.

Egy Ausztriában dolgozó hölgy azt nyilatkozta, hogy az osztrákok nem tiltják az országból való távozást, ha valakinek az országon kívül akad dolga (például most a húsvét), az szabadon mehet, 

viszont vállalni kell az esetleges karanténkötelezettséget Magyarországon.

Passautól nem messze egy vajdasági származású bolti eladó úgy döntött, az idei ünnepet Németországban tölti, most inkább nem utazna át több határon.

Németországban jelenleg a lakosság 12,9 százalékát oltották be az első dózissal, a második dózist 5, 6 százalék kapta meg. Ausztriában a lakosság 16,1 százalékát sikerült beoltani. 

(Borítókép: Üres utca Ausztriában 2020. március 19-én. Fotó: Gonzales Photo / Christoph Obersch / PYMCA / Avalon / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok