Index Vakbarát Hírportál

Új szabályok szerint lehet beutazni mától Horvátországba

2021. április 1., csütörtök 14:02

Minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az Európai Unió tagállamaiból érkezik Horvátországba, és amely állam jelenleg nem szerepel az úgynevezett zöld listán, az alábbi feltételek szerint utazhat be az országba – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete:

  1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigéngyorsteszt felmutatása. Antigéngyorsteszt és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
  2. A Covid elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
  3. A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál nem régebbi, pozitív PCR-antigéngyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a Covid–19-betegségen.
  4. Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR- vagy antigéngyorstesztelés lehetőségével; ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

A határozat mentesíti a szülő kíséretében utazó, hét év alatti gyermekeket a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, amennyiben a szülő igazolni tudja a negatív PCR- vagy antigénteszt eredményét, az oltás meglétét, illetve hogy átesett a Covid–19-betegségen.

Mindenkinek javasolt az előzetes regisztráció az  entercroatia.mup.hr  oldalon. A határozat április 1-jétől hatályos, és április 15-ig van érvényben.

Rovatok