Index Vakbarát Hírportál

Most már biztos: Kínában is gyártják majd az orosz vakcinát

2021. április 1., csütörtök 13:19

A Szputnyik V gyártója engedélyezte, hogy koronavírus elleni védőoltásából 60 millió dózist májustól Kínában állítsanak elő.

A Szputnyik V kifejlesztését finanszírozó orosz alap, az RDIF megállapodott a sencseni Juancsing Gene techcéggel arról, hogy „együttműködnek” 60 millió dózis gyártásában – jelentette az AFP.

Az RDIF közleményében leszögezte, hogy a kétdózisú vakcina Kínában gyártott mennyisége 30 millió ember beoltására lesz elegendő. A gyártás májusban kezdődik.

„A sencseni céggel kialakított együttműködésünk a Szputnyik V kínai gyártásáról tovább növeli gyártási kapacitásainkat, amelyekre az orosz vakcina iránti megnövekedett kereslet miatt mutatkozott igény” – közölte Kiril Dmitrijev, az alap vezérigazgatója.

A Nyugat eközben azzal vádolja Pekinget és Moszkvát, hogy vakcináikat geopolitikai befolyásuk kiterjesztésére használják fel – írja a The Moscow Times. Oroszország és Kína egyaránt elutasítja a feltételezést, és azzal vágtak vissza, hogy a nyugati országok a vakcinákat a szegényebb nemzetek kárára halmozzák fel.

Miközben Oroszország nagydobra veri, hogy vakcinát exportál, elhallgatja, hogy maga oltásimportra szorul – írja viszont a The New York Times.

Oroszország a Szputnyik V vakcinát saját kutatói diadalának tartja, miközben az oltási programja a határon átnyúló kereskedelem függvénye.

Az orosz kormány korábban Dél-Koreában engedélyezte a Szputnyik V gyártását, és hasonló szerződés megkötésére készül Indiával is.

Dél-Koreából eddig két, Szputnyik V-vel megrakott szállítógép landolt Oroszországban. A szerződések titkosak, így nehéz felbecsülni az importból származó vakcina mennyiségét, de kissé hiteltelenítik azt az állítást, miszerint Oroszország kulcsfontosságú szerepet játszik a rászoruló országok vakcinaellátásában – írja az amerikai lap. A Szputnyik V orosz vakcinát egyébként 57 országban engedélyezték, és ezekben az államokban összesen másfél milliárd ember él.

(Borítókép: Oltáshoz készíti elő az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot egy ápoló Békéscsabán 2021. március 25-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok