Index Vakbarát Hírportál

Legalább június végéig várni kell a Szputnyik V európai engedélyezésére

2021. április 1., csütörtök 20:51

Nem várható az orosz Szputnyik V vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt – jelentette ki csütörtökön a francia Európa-ügyi államtitkár.

Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek neveznek, és ez legalább június közepéig eltart – mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán, hozzátéve, hogy az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyezéséről, ami néhány hetet vesz igénybe.

Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz 

– fogalmazott a francia politikus, aki szerint júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére más gyártóktól, így a kereslet kevésbé lesz jelentős az orosz oltóanyagra.

Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren.

Vannak geopolitikai lépések vagy kommunikációs eszközök, amelyeket orosz barátaink arra használnak, hogy mutassák, mennyire jelen vannak az Európai Unióban. Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig, hála istennek, nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva

– jelentette ki Clément Beaune, hozzátéve:

A francia kormány nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy a kínai vakcinákat illetően.

A párizsi kormánytag szerint Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt 

tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van,

annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében. A második generációs oltóanyagok a koronavírus fertőzőbb és ellenállóbb variánsai ellen szolgálnak majd. Párizs még a nyár vége előtt egy nemzetközi konferencia összehívását javasolja a kérdésben.

Clément Beaune jelezte, hogy az Európai Uniónak az új egészségügyi költségvetése 5 milliárd euróról rendelkezik, a kutatásra pedig csaknem 100 milliárd euró áll rendelkezésre. Emellett Párizs szerint a nemzeti kormányoknak is hozzá kellene járulniuk az európai vakcinafejlesztéshez.

Rovatok