Index Vakbarát Hírportál

Szolidaritási vakcinákat kapnak rászoruló uniós országok

2021. április 2., péntek 09:18

Az európai uniós tagországok zöme megegyezett abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer–BioNTech-vakcinákból csaknem hárommillió adagot, szolidaritásból, szétoszt a koronavírus-járvány miatt „leginkább rászoruló” országok között; három tagállam – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította az egyezséget. Ez a második negyedévben érkező, tízmillió adagot tartalmazó szállítmányra vonatkozik.

A pontosan 2,85 millió úgynevezett „szolidaritási vakcinát” Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia kapja, mert az uniós országok többsége szerint nekik van a legnagyobb szükségük az oltóanyagra.

Emellett ezek az államok felhasználhatják a lélekszámarányosan járó részt is – írja az MTI a Reutersre hivatkozva. 

Az újraelosztási mechanizmusban részt vevő számos ország kevesebb vakcinához jut, például a legnépesebb uniós tagország, Németország 1,8 millió helyett 1,3 millióhoz. Mivel Ausztria, Csehország és Szlovénia nemet mondott az egyezségre, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik.

Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal. Az Európai Unió a második negyedévben a vakcinaszállítások növekedésére és az oltási kampány felgyorsulására számít. Azzal számolnak, hogy annyi vakcina érkezik, amennyivel júliusra be lehet oltani a felnőtt lakosság legalább hetven százalékát.

Rovatok