Index Vakbarát Hírportál

Kezd összeállni, hogy milyen lesz az uniós vakcinaigazolvány

2021. április 2., péntek 06:54

Digitális oltási igazolványt vezetnének be az Európai Unió területén, az orosz és a kínai vakcinával oltottak izgulhatnak.

A digitális oltási igazolvány az uniós vezetők szándéka szerint megkönnyíti a biztonságos és szabad mozgást az Európai Unión belül a koronavírus-világjárvány idején. Az igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy az adott személyt beoltották a Covid–19 ellen, negatív teszteredményt kapott, vagy felgyógyult a koronavírus-betegségből.

A tervek szerint az igazolvány a beoltottak esetén tartalmazza, hogy a tulajdonosát mikor oltották be, és milyen típusú vakcinával. Valamint azt is, hogy amennyiben nem oltották be, akkor mikor volt utoljára koronavírustesztje, mi lett az eredménye, és volt-e beteg.

A digitális oltási igazolvány valamennyi uniós tagállamban használható lesz, ezenkívül Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is tervezik a bevezetését. 

Az igazolvány ingyenes lesz. Az infrastruktúra nemzeti szintű kiépítésének költségeit azonban a tagállamoknak kell viselniük. A bizottság szükség esetén finanszírozást biztosít a tagállamok számára a szükséges infrastruktúra létrehozásához.

Az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, hogy azokat okostelefonon vagy papíron is be lehessen mutatni, az igazolvány birtokosának preferenciájától függően. Az igazolványok interoperábilis, géppel olvasható QR-kódot fognak tartalmazni, amely tartalmazza a szükséges kulcsfontosságú adatokat, valamint egy digitális aláírást. A QR-kódot az igazolvány hitelességének, sértetlenségének és érvényességének biztonságos ellenőrzésére használják. A határokon átnyúló elfogadás javítása érdekében az igazolványon szereplő információkat a kiállító tagállam nyelvén és angolul kell feltüntetni. Az oltási igazolvány ellenőrzésekor beszkennelik a QR-kódot, és így ellenőrzik az aláírást. Az Európa Bizottság tervei szerint minden kiállító szervnek (például kórházaknak, tesztközpontnak, egészségügyi hatóságoknak) saját digitális aláírási kulcsa lesz. Ezeket minden országban biztonságos adatbázisban tárolják.

Az igazolványok használatának időtartama a tudományos eredményektől függ, és az érvényességi időt a hitelesítők a nemzeti szabályaik alapján határozzák meg. A javasolt rendelet biztosítja, hogy a más tagállamok által kiállított igazolványokat a nemzeti szinten kiállított igazolványokra vonatkozókkal azonos szabályok szerint fogadják el. A rendelet bevezet néhány alapelvet is, például a gyógyultsági igazolvány maximális érvényességi idejét 180 napban határozza meg.

Az Európai Bizottság kiépítene egy digitális átjárószolgáltatást (gateway). Ezen az átjárón keresztül minden igazolvány aláírása ellenőrizhető lesz, bárhol az EU-ban. Az igazolvány birtokosának személyes adatai azonban nem haladnak át az átjárón, mivel a digitális aláírás ellenőrzéséhez erre nincs szükség.

Amennyiben a tagállamok elfogadják az oltási igazolványt bizonyos népegészségügyi korlátozások – például a tesztelés vagy a karantén – feloldásához, ebben a rendszerben azonos feltételek mellett el kellene fogadniuk a digitális igazolvány rendszerében kiadott oltási igazolványokat.

Ez a kötelezettség azonban azokra az oltóanyagokra korlátozódna, amelyek uniós szintű forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. A tagállamoknak lehetőségük lenne arra, hogy elfogadják az egyéb oltóanyagokkal kapcsolatban kiadott oltási igazolványokat is.

Gyévai Zoltán, EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák esetében a tagállamoknak nem lenne választási lehetőségük, „akit ezekkel oltottak be, utazhat szabadon, ha eljön az ideje”, de az orosz és kínai oltások esetében a tagországok döntenek, hogy fogadják-e az ilyen vakcinával beoltott turistákat. 

(Borítókép: Mentős előkészíti a koronavírus betegség elleni vakcinájának egy adagját Karacsiban, Pakisztánban, 2021. április 1-jén.  Fotó: Akhtar Soomro / Reuters)

Rovatok