Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa önkorlátozásra szólította fel a mianmari hadsereget

2021. április 2., péntek 09:24

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte, hogy a mianmari katonai junta erőszakkal fojtja el a békés tüntetéseket, és százakkal, köztük nőkkel és gyerekekkel végzett a tiltakozások alatt. A BT azt írta: aggasztja a gyorsan romló mianmari helyzet.

A testület önkorlátozásra szólította fel a mianmari hadsereget, emellett a polgári kormányt vezető Aung Szan Szú Kjí és Vin Mjint elnök szabadon engedését követelte.

Szakértők szerint a Biztonsági Tanács kéréseinek valószínűleg nem lesz foganatja – írja az MTI. Diplomaták elmondták, hogy Kína határozottan ellenezte az erőteljesebb megfogalmazást. Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyeket toronymagasan Szú Kjí Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja nyert meg.

A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kjí államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt. Eddig több mint ötszáz demonstráló halt meg, köztük nők és gyermekek is.

Rovatok