Index Vakbarát Hírportál

Így legyen jó fej: 740 ezres büntetés a medvebocsok megmentéséért

2021. április 3., szombat 10:14

Súlyos állapotban vitt be két medvebocsot a nagyszebeni gólyavédő szervezet egy zernyesti medvemenhelyre. A Berethalom közelében talált állatok közel voltak a kiszáradáshoz, és bár sikerült megmenteni őket, az állatvédők így is komoly pénzbüntetést kaptak az illetékes állami szervektől – írta meg a Főtér.

Romániában közismerten sok medve él, a velük való együttélésre pedig nem igazán sikerült még olyan törvényeket megalkotni, ami segítené a helyzetet, és ebben szerepet játszik a medvék túlszaporodása is.

A fentebb említett szervezetet mostani „akciójáért” 10 ezer lejre, vagyis mintegy 740 ezer forintra büntették. Míg úton voltak a menhelyre, afelől érdeklődtek, hogy mi a törvényes protokoll egy ilyen helyzetben, de a két bocs olyan súlyos állapotban volt, hogy nem várhattak a válaszra. 

A medvék végül megmenekültek, jelenleg is a menhelyen vannak. A megbüntetett állatvédők azt a tanulságot vonták le az esetből, hogy Romániában még mindig fontosabb a bürokrácia az élet védelménél. A két medvebocs jól van, a mentés után is a zernyesti menhelyen maradhatott.

Rovatok