Index Vakbarát Hírportál

Trump szállodáit törölték a luxus utazási iroda kínálatából

2021. április 3., szombat 17:56

Alig két hónappal a Fehér Házból történő kiköltözése után egy luxus utazási iroda törölte kínálatából Trump szállodáit.

A Virtuoso, a világ legnagyobb luxus utazásiiroda-hálózata különösebb felhajtás nélkül törölte kínálatából a Trump nevével fémjelzett 10 szállodát és üdülőhelyet – jelentette elsőként a Zenger News. A Virtuoso honlapjáról indított keresés hibaüzenete a 404, azaz a keresett oldal nem található.

„Szabályainkkal összhangban nem indokoljuk, miért nem hosszabbítunk szerződést partnereinkkel” – mondta Misty Belles, az utazási iroda szóvivője, aki azonban megerősítette, hogy a Trump Hotelek nem szerepelnek többé az ajánlataik között. „Nem beszélünk erről az irántuk való udvariasságból” – tette hozzá.

A menesztés okaitól függetlenül a Trump-szállodák bevétele 2019-hez képest 24 millió dollárral csökkent. Ennél nagyobb a volt elnök Miamiban és Európában található golfpályáinak a bevételkiesése, ami további 120 millió dollárral csökkentette a hozamát.

Az ötcsillagos luxusszállodák vitathatatlanul legnagyobb presztízzsel bíró hálózati kapcsolata a Virtuoso, amely magát „a legjobb a legjobbak között” jelmondattal jellemzi. Az utazási iroda a pénzes turisták és az elit beszállítók találkahelye.

A Virtuoso felületeire csak meghívásos alapon lehet bekerülni. Az utazási iroda 20 ezer, luxusutakra szakosodott tanácsadót alkalmaz, akik a legkényesebb igényeknek is eleget tudnak tenni. Kínálatában 2000 úticél – köztük 1400 szálloda és üdülőhely – szerepel, ahol mindent megtesznek az igényes kiszolgálásért.

Egy nemrégiben készült kutatás szerint a Virtuoso ügyfeleinek éves jövedelme meghaladja a 300 ezer dollárt (93 millió forintot).

„Mi azonban nemcsak a tehetőseket szolgáljuk ki” – mondta Belles. „Mindenkit várunk, aki értékeli a számára fontos utazást.”

Két, látszólag Trumphoz köthető szálloda azonban maradt a Virtuoso katalógusában. A 391 szobás, New York-i Trump SoHo sosem volt az övé, csak a nevét adta hozzá, és a Trump International Hotels kezelte az ingatlant, amelyet a 2016-os elnökválasztás után kétes finanszírozás, az építkezés késése, családi perek és az üzleti tevékenység visszaesése fémjelzett. Miután a szálloda megvált Trumptól, The Dominick néven keresett úti céllá vált Alsó-Manhattanben.

Hasonló a története Trump balsorsú torontói projektjének. Gyakran ismételgette, hogy saját pénzét fektette be a 65 emeletes Trump International Hotelbe, és csak később ismerte el, hogy csupán bérbe vette. A tényleges befektetők perei csődbe vitték a szálloda fejlesztőjét. Az új tulajdonos azonnal eltávolíttatta Trump nevét. Fejlesztései révén a reinkarnált szálloda ma a luxus St. Regis Toronto Szálloda néven fut, és a Marriott-lánchoz tartozik.

A Trump-szállodák több okból is elveszíthették előnyös partneri státuszukat. A Virtuoso sok tényező, mindenekelőtt az utazási tanácsadók és az ügyfelek visszajelzései alapján értékeli a szállodákat – közölte az utazási iroda szóvivője. Ha valaki bekerül a kínálatba, megjelenése nem életre szóló.

(Borítókép: Donald Trump egyik szállodájának bejárata Washingtonban 2016-ban. Fotó: Gabriella Demczuk / Getty Images)

Rovatok