Index Vakbarát Hírportál

150 milliós luxusautót robbantott fel tévedésből az amerikai hadsereg

2021. április 4., vasárnap 20:28

Még 2003-ban történt, hogy Szaddám Husszein iraki diktátor korábban hihetetlen luxusban élő fiait egy tűzharc során amerikai katonák lelőtték. Egyikük, Udáj Husszein, mint a legtöbb aranyifjú, páratlan luxusautó gyűjteménnyel rendelkezett. Ezek egyike nagyon csúnya véget ért új tulajdonosok kezei között, de ne szaladjunk ennyire előre. 

A történet még 1977-ben kezdődött, amikor az amerikai fegyveres erők a legendás Willys Jeep utódjául becsülettel szolgáló M151 MUTT váltótípusát kezdték el keresni. Ha elmondjuk, hogy a Lamborghini is elindult a tenderen az autórajongók egy része azonnal felkiált, hogy Cheetah. Bár ezt végül nem rendszeresítették, a sorozatgyártásába nem kezdtek bele, második leszármazottja, a sokáig a világ leggyorsabb terepjárója címet viselő Lamborghini LM002 sokak szívét megdobogtatta. Ebből a manapság 300 és 500 ezer dollár közötti áron, azaz 90 és 150 millió forint körül eladott típusból összesen 328 darab készült. 

A fentiek alapján már sejthető a történet szomorú konklúziója. Amikor a Husszein-rezsim bukása után Irak teljes területe amerikai ellenőrzés alá került, Udáj Husszein autógyűjteményét is lefoglalta az amerikai hadsereg. A Ferrarik, Porschék, és Rolls Royce-ok, valamint néhány egészen egzotikus autó között ott volt egy kék Lamborghini LM002 is. Nem tudni, az autóritkaság hogyan került igen lestrapált állapotba, hiszen a gyűjtemény több tagja, köztük a híres rózsaszín Ferrari Testarossa igencsak épen került amerikai kézre, a lepattogzott festésű terepjárót mindenesetre kiválasztották arra tesztre, amely az első néhány autóba rejtett pokolgép (VBIED) robbanása után végeztek el 2004-ben. Tévedésből, valószínűleg.

Az LM002 hátsó ülésére, könnyen hozzáférhető ipari robbanóanyagot tettek körülbelül 100 kilogramm mennyiségben, majd a bázisok védelmére használt betonfal egy teszteleme mellett felrobbantották. Mind az autó, mind a betonfal megsemmisült a robbanásban, ami nem is csoda egyébként, mert az amerikai légierő Mk. 82 nevű, 500 fontos /227 kilogrammos/ légibombája 87 kilogramm robbanóanyagot rejt. 

Rovatok