Index Vakbarát Hírportál

Színkódokat kapnak a külföldii útról hazatérő britek a koronavírus-járvány miatt

2021. április 4., vasárnap 06:17

A közlekedési lámpákhoz hasonló színkódos rendszer bevezetését tervezi a brit kormány annak meghatározására, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg tiltott külföldi utazások újbóli engedélyezése után a britek mely országokat kereshetik fel a hazatérés utáni karanténkötelezettség nélkül.

Boris Johnson brit miniszterelnök a tervek szerint hétfőn ismerteti az elképzelés főbb pontjait. A Downing Street által vasárnap előzetesen ismertetett részletekből azonban kitűnik, hogy a kormány vörös, sárga és zöld kategóriákat készül megállapítani, annak megfelelően, hogy az egyes országokban milyenek a koronavírus-fertőzöttségi és az oltási mutatók.

A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból az Egyesült Királyságba visszatérőknek karanténhotelekben, illetve otthoni elkülönítésben kell tölteniük tíz napot.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni.

Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit.

A „vörös lista” jelenleg is létezik, a brit kormány azokat az országokat sorolja ebbe a kategóriába, amelyekben elterjedtek a koronavírus különböző, a szakértők szerint aggodalomra okot adó variánsai.

Ezekből az országokból tartózkodási jogosultság nélküli külföldiek nem léphetnek be az Egyesült Királyságba, és az ebből az országcsoportból hazatérő briteknek, illetve az Egyesült Királyságban élő külföldieknek is kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük tíz napot, saját költségükön.

A tervezett új színkódos rendszer a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a vörös kategóriába sorolt országok esetében fenntartaná ezt az előírást. A sárga színkóddal ellátott országokból hazatérők otthonaikban is eltölthetik a tíznapos karantént.

A zöld kategóriás országokból hazatérő utazóknak azonban a hazaérkezés után nem lenne kötelező a karantén.

A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

A brit kormány külön munkacsoportja azonban még jóval e lehetséges időpont előtt megvizsgálja az utazások újbóli engedélyezésének lehetőségét, és április 12-én terjeszti be ajánlásait.

Rovatok