Index Vakbarát Hírportál

Nem fogott az átok a Fáraók Aranyparádéján

2021. április 4., vasárnap 18:54

Hiába tudunk egyre többet róluk, kevés olyan rejtélyes és titokzatos eleme van a múltnak, mint az ókori egyiptomi civilizáció uralkodói, a fáraók. Az összesen 34 dinasztiát felölelő fáraólista valamivel több mint három évezred vezetőinek nevét örökítette meg, páratlan történelmi visszatekintést téve lehetővé. Elsősorban viszont nem a rendkívül hosszú felsorolás miatt élnek élénken a köztudatban a fáraók.

Múmiáik egy része túlélte több évezred sírrablóit, ráadásul a fáraósírokhoz kapcsolódó legendák miatt mindig széles körű érdeklődésre tarthatnak számot a fáraókkal vagy múmiákkal kapcsolatos hírek.

A fentiek miatt tehát nem csoda, hogy egy pillanatra szó szerint megállt az élet, amikor szombat este díszes szettekben 18 férfi és 4 női fáraó vonult át Kairó utcáin. Az egyedi építésű, névvel ellátott járművekben szállított 22 uralkodói múmiát nitrogénhűtésű tárolókban vitték korábbi helyükről, a kairói Egyiptomi Múzeumból az öt kilométerrel távolabbi, vadonatúj Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába.

A fáraókat uralkodásuk sorrendjében vonultatták fel az eseményre a díszkivilágítást kapott főváros utcáin, rendkívül látványos körülmények között. A katonai dobosok mellett korhű, kétlovas harci szekereket, egyiptomi nemeseknek öltözött férfiakat és nők sokaságát is látni lehetett a YouTube-ra is feltöltött videón.

Őket követték a speciális járművek, amelyek rakteréből online közvetítették, hogy a frissen aszfaltozott utcákon haladó teherautókban hogyan szállították a múmiákat. 

Az első uralkodó a Krisztus előtti XVI. században hatalmon levő Szekenenré Ta-aa, az utolsó pedig a Kr. e. XII. században regnáló IX. Ramszesz volt. Kettejük között tűnt fel a 67 évig uralkodó II. Ramszesz vagy például a földrajzi felfedezéseiről elhíresült Hatsepszut fáraónő. 

Egyiptomban a tavalyi fertőzési hullám után jelentősen visszaesett az új betegek és a halálozások száma, így engedélyezték a szabadtéri rendezvények megtartását. Az eseményt megtekintette a videón is látható Abdel Fattah asz-Sziszi elnök is. Az új múzeum megnyitásától az Egyiptom egyik fő bevételi forrásának számító idegenforgalom fellendülését várják.

Bár egyesek a megbolygatott fáraók átkát emlegették az Egyiptomot sújtó tömegszerencsétlenségek és az Ever Given balesete nyomán, a ceremónia gond nélkül zajlott le. 

Rovatok