Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb az új beteg Ukrajnában, de ez még nem ad okot a nyugalomra

2021. április 4., vasárnap 15:44

Ukrajnában vasárnapra kevesebb mint 14 ezer új beteget regisztráltak, több mint 6600-zal kevesebbet a megelőző napi, húszezret meghaladó csúcsnál, az átmeneti csökkenésnek viszont általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebb tesztet végeznek, ugyanakkor megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 13 738-cal 1 745 709-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A megelőző napon 20 341 új beteget jegyeztek fel, a járvány tavaly márciusi kitörése óta ez lett ez eddigi legmagasabb napi növekmény.

Kórházba az elmúlt napon megint kimagaslóan sok, 5545 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már ötödik napja haladja meg az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1388-at ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma 552 új beteggel meghaladta a 167 ezret, az elhunytaké negyvennel 3585-re nőtt.

Az UNIAN hírügynökség az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) egészségügyi portálján található információra hivatkozva közölte, hogy

jelenleg az ország három megyéjének kivételével mindegyikben, azaz 21-ben és Kijevben is meghaladja a normát a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak telítettsége.

A legsúlyosabb a helyzet a nyugati Hmelnickij megyében és a fővárosban, előbbiben 83, utóbbiban 80 százalékos.

A legsúlyosabb járványhelyzetű, „vörös” besorolás alatt lévő, dél-ukrajnai Mikolajív egyik piacán vasárnap az árusok elkergették a kiérkező rendőröket, akik megpróbálták a karanténkorlátozásra hivatkozva leállítani a kereskedést a piacon – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi híradások alapján. A kereskedők arra hivatkoztak, hogy a piacon sokkal kisebb a tömeg, mint a szupermarketekben, utóbbiak mégis nyitva tarthatnak.

Felrótták azt is, hogy nekik ki kell fizetniük a helybérletet és az adót is, amiből szintén nem adott nekik az állam kedvezményt. Követelték, hogy tárgyaljon velük személyesen a polgármester és a megyei kormányzó. A rendőrök végül az árusok ellenállása miatt dolgukvégezetlenül hagyták el a piacot.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban arról beszélt, hogy megfigyelésük alapján a múlt héten a fővárosban a zárt térben üzemelő vállalkozások 85 százaléka nem tartotta be a karanténkorlátozásokat, némelyek még az „eleminek számító” maszkviselést sem.

Figyelmeztetett arra, hogy hétfőtől szigorú ellenőrzések lesznek, és komoly bírságokat, minimum 34 ezer hrivnyát, azaz mintegy 375 ezer forintot szabnak ki a szabálysértő munkaadókra.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnap közölte, hogy eddig 290 566-an kapták meg az országban a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, közülük szombaton 3919-en.

Rovatok