Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül vandalizáltak egy félmillió dollár értékű festményt Szöulban

2021. április 4., vasárnap 15:45

Egy szöuli kiállításon arra lett figyelmes a galéria személyzete, hogy az amerikai JonOne graffitiművész egy alkotása új elemekkel bővült. Első ránézésre nem is tűnik fel a mű közepén éktelenkedő, három sötétzöld paca a különböző színű festékekkel megkomponált graffitin, de végül csak szemet szúrt a galéria munkatársainak. 

Meg is nézték a biztonságikamera-felvételeket, és leleplezték a tetteseket. Egy fiatal, húszas éveiben járó pár élte ki kreativitását a műalkotáson – írja többek között az ABCNews

A kiállítást szervező ügynökség vezérigazgatója, Kang Vuk is megerősítette,

a pár véletlenül rondított bele a mintegy 440 ezer dollárt (több mint 135 millió forintot) érő graffitifestménybe, mert azt hitték, a kiállítás interaktív részéhez érkeztek. 

Ez volt ugyanis az egyetlen alkotás, amelyet nagy mérete miatt nem védtek üveglappal. A félreértéshez az is hozzájárulhatott, hogy a körülbelül 7 méter széles, 2,3 méter magas festmény előtt ráadásul ecseteket és akrilfestékes dobozokat helyeztek ki az alkotás részeként. Így egészen érthető, hogy a véletlen vandalizmust elkövető pár engedett az inspirációnak, és otthagyta kéznyomát az alkotáson. 

A New York-i graffitis, John Andrew Perello, művésznevén JohOne egyelőre nem reagált a Névtelen nevet viselő alkotását ért balesetre, a kiállításszervező ügynökség pedig közölte, ügyelnek arra, hogy a lehető legkisebb elmarasztalásban részesüljön a véletlen vandál pár. 

Mindenesetre a vandalizmus után nagyobb médiafigyelmet kapott a festmény, melyet nem is távolítanak el, az eredeti tervek szerint megtekinthető marad június közepéig a szöuli galériában. Csak ezentúl előre szólnak a látogatóknak, hogy fogják vissza művészi hajlamaikat. 

Rovatok