Index Vakbarát Hírportál

A legnehezebb, amikor a barátodat kötöd lélegeztetőgépre

2021. április 5., hétfő 09:48

Lengyelországban az elmúlt napokban rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a kórházak nehezen bírják a terhelést. Az AP hírügynökség helyszíni riportot készített az egyik megyei kórházban, ahol elfogytak a szabad ágyak.

Szigorúbb korlátozásokat vezettek be az előttünk álló két hétre Lengyelországban, mivel napi 35 ezer új fertőzöttet azonosítottak, a járvány áldozatainak száma pedig több száz volt. A legfontosabb intézkedés az volt, hogy meggátolják a gyülekezéseket húsvétkor, valamint felgyorsítsák az oltási folyamatot.

Az AP hírügynökség húsvétvasárnap a Krakkótól negyven kilométerre található Bochniában járt, ahol a megyei kórházban nem volt szabad ágy, annyi koronavírusos beteget ápoltak.

„Nehéz helyzetben vagyunk, rengeteg beteg van” – mondta Bozena Gicala ápolónő, aki kiemelte kollégái támogatását, ami átlendítette őket eddig a nehéz időszakon.

Egy másik nővér, Ewa Ptak maga is átesett a koronavírus-fertőzésen.

Szerencsére én nem kerültem kórházba, enyhe lefolyású volt a betegség. De tudom, milyen, amikor nem az; segíteni akarok az embereknek.

A Bochniai Megyei Kórház igazgatója, Jaroslaw Gucwa szerint a járványhelyzet csak rosszabb lett a vírustagadók miatt, akik nem viselnek maszkot, és figyelmen kívül hagyják a korlátozásokat. Az intézményből hazaküldik azokat a betegeket, akik már jobban vannak, de még ellátásra szorulnak, hogy a még súlyosabb állapotban lévőket be tudják fektetni.

Nem normális, hogy ezt kell tennünk. A legnehezebb az, amikor egy barátodat kötöd lélegeztetőgépre, és hagyod az intenzív osztályon

– tette hozzá az AP hírügynökségnek nyilatkozó kórházigazgató.

Lengyelországban eddig 55 ezer áldozatot követelt a járvány.

(Borítókép: Egy nővér lélegeztetőgépen lévő beteget lát el a Bochniai Megyei Kórházban. Fotó: Omar Marques / Getty Images Hungary)

Rovatok