Index Vakbarát Hírportál

Tovább lazítottak a korlátozásokon Portugáliában

2021. április 5., hétfő 16:44

Tovább lazítottak hétfőn Portugáliában a koronavírus-járvány elleni korlátozásokon: két hónap óta először kinyitottak a kávéházak, éttermek, kocsmák.

A kiszolgálás ugyanakkor csakis szabadtéren engedélyezett hétköznapokon este fél 11-ig, hétvégén és ünnepnapokon viszont éjjel egyig.

További enyhítés, hogy a 10,3 millió lakosú országban hétfőtől „érvényes indok” nélkül is engedélyezett az utazás az egyes körzetek között.

Újra működhetnek a múzeumok, kiállítótermek, az edzőtermek, a szabadtéri piacok és a 200 négyzetméternél nem nagyobb boltok,  ám csakis szigorú higiéniai szabályok betartásával.

Az iskolákban is újraindult az oktatás, bár még nem mindegyik korosztályban.    

Januárban Portugáliában rendkívül tragikus volt a járványhelyzet, egy ideig a világ legvészesebb fertőzési adatait produkálta, egészségügyi rendszerét az összeomlás fenyegette. Január közepén Lisszabon szigorú lezárást vezettetett be, és két hónapra rá jelentősen csökkent a napi új fertőzések és halálozások esetszáma. Előbbi március közepére 600 alá süllyedt, a járvány miatti elhalálozás pedig napi húsz alá.

A legutóbbi adatok szerint a fertőzési ráta 0,65-ra szelídült, míg januárban a mutató 1,6 fölött volt, azaz egy ember 1,6 másikat fertőzött tovább.

Rovatok