Index Vakbarát Hírportál

A járványhelyzet stabil, de bármikor rosszabbra fordulhat Oroszországban

2021. április 6., kedd 21:15

A járványügyi folyamat dinamikája stabilizálódott Oroszországban, ugyanakkor csökkent a járványterjedés lassulásának üteme. Amíg néhány héttel a fékeződés 10-12 százalékos volt, addig ez a múlt héten nem haladta meg a 3 százalékot – közölte Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője.

Az ország 75 régiójában a reprodukciós mutató egy vagy kevesebb, de tíz régióban meghaladja az egyet. A 18 régióban, ahol megszüntették a 65 év felettiekre vonatkozó korlátozásokat, ennél a korosztálynál a betegségszám növekedése figyelhető meg – idézi Popova beszámolóját az MTI.

Mihail Misusztyin orosz kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a más országokat elért harmadik hullám miatt a stabilizálódni látszó helyzet rosszabbra fordulhat.

Jóllehet, a jelenlegi fertőzésekért egyelőre csekély arányban felelnek a vírusvariánsok, az új koronavírus brit változatát eddig 103, a dél-afrikait pedig 10 embernél fedezték fel.

Nyomatékosította, hogy a mutációkat külföldről hurcolták be, belső terjedésükre nincs bizonyíték, noha nem is zárható ki.

A helyzet Moszkvában sem felhőtlen, a járvány terjedésének üteme viszonylag lassú, február közepe óta heti 1-3 százalék. 

Misusztyin nem véletlenül sürgette a lakosság átoltásának felgyorsítását a kormányzati járványellenes koordinációs tanács keddi elnökségi ülésén.

Az első orosz vakcina, a Szputnyik V honlapja szerint kedden a lakosság 5,22 százalékának 12 475 005 oltást adtak be. A védőoltás mindkét dózisát a lakosság 3,22 százaléka, 4 721 090 ember kapta meg. 

Mihail Murasko egészségügyi miniszter a tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban ötezer állandó és 1360 oltási mobil pont működik. Rámutatott, hogy áprilisban tovább bővül majd a belföldi vakcinagyártási kapacitás. Az országban jelenleg 347 ezren kapnak kezelést az új koronavírus ellen, 72 százalékuk járóbetegként.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 122,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 194 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával 491 968 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rovatok