Index Vakbarát Hírportál

A kazah elnököt is beoltották

2021. április 6., kedd 19:27

Beoltották Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával – közölte kedden az államfő sajtótitkára az MTI szerint. 

A tájékoztatás szerint az elnököt, Kazahsztánban, a karagandai gyógyszeripari vállalat üzemében előállított Szputnyik V-oltóanyaggal immunizálták. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Tokajevnél nem jelentkeztek mellékhatások.

A kazah elnök kijelentette, hogy csakis a kazahok beoltása és a kollektív immunitás kialakítása segíthet legyőzni a koronavírust, lehetővé téve, hogy a korlátozások feloldásával az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

Az államfő ismét arra szólít fel mindenkit, hogy az első adandó alkalommal megkapja az oltást. Ez az egyetlen módja önmagunk és hozzátartozóink megóvásának

- húzta alá az elnök sajtótitkára.

Felidézte továbbá, hogy Tokajev korábban utasítást adott a vakcinák külföldi beszerzésére, illetve hazai gyártására is.

A kazah kormány mellett működő tárcaközi járványügyi bizottság februárban jelentette be, hogy Kazahsztán júniusig kétmillió adag Szputnyik V vakcinát állít elő a karagandai KFK gyógyszeripari vállalat és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) megállapodása szerint.

Kazahsztánban február elsején kezdődött meg a lakosság oltása a Szputnyik V vakcinával. A kazah egészségügyi tárca tervei szerint áprilisban lesz elérhető az országban kifejlesztett QazCovid-in nevű, koronavírus elleni vakcina, amely jelenleg a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a járvány kezdete óta a 18 milliós Kazahsztánban 307 676 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 3249-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Rovatok