Index Vakbarát Hírportál

Már halálos áldozata is van az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizeinek Ausztráliában

2021. április 6., kedd 08:51

Egy halálos áldozata van az Ausztrália keleti részét sújtó árvizeknek, és eddig mintegy negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásai miatt – közölték a helyi hatóságok.

A heves esőzések okozta áradásokban házak kerültek víz alá, az ár gépkocsikat és haszonállatokat sodort el, és teljes városokat zárt el a külvilágtól. A rendőrség tájékoztatása szerint egy férfi holttestére bukkantak egy gépkocsiban Sydney északnyugati részén. Ez az első haláleset, amelyet a természeti katasztrófával hoznak összefüggésbe. 

A bajban lévőkhöz légi úton szállítottak élelmet és más létfontosságú cikkeket. Scott Morrison ausztrál kormányfő közölte, hogy teherszállító helikopterekkel visznek élelmiszert az árvíz sújtotta területeken lévő szupermarketekbe, ahol apadóban vannak a készletek.

Gladys Berejiklian, az árvíz által leginkább sújtott Új-Dél-Wales miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy egyes helyeken még emelkedni fog az ár, mivel a folyók még duzzadnak, és a nagy gátakon még átbukik a víz. Szerinte az államban ötven éve nem voltak ilyen súlyos árvizek, de egyes helyeken az elmúlt száz év legsúlyosabb áradásairól lehet beszélni.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben mintegy 17 ezer épületet rongált meg az árvíz, a károk 264 millió ausztrál dollárra rúgnak, ami több mint 60 milliárd forint.
    

Rovatok