Index Vakbarát Hírportál

Nem alakul képviselőházi albizottság a székelyföldi románok istápolására

2021. április 6., kedd 19:53

A bukaresti képviselőház házbizottsága elutasította azt a javaslatot, hogy az emberi jogi, vallási és kisebbségügyi bizottságán belül alakuljon egy albizottság, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok problémáival foglalkozik, írta a  Transindex.ro portál az Agerpres hírügynökség nyomán. A szorgalmazott albizottságban a Románok Egyesüléséért Szövetség egyik képviselője látta volna el az elnöki, míg a szociáldemokraták az alelnöki teendőket.

A javaslat megfogalmazói szerint szükség van egy olyan testületre, amely a Székelyföldön élő románok gondjaival foglalkozik, ugyanis a térség román lakossága részéről rengeteg jelzés érkezett már a kulturális identitás és hagyományok megőrzésével kapcsolatos igényekről.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács az utóbbi évtizedben több tucat esetben megállapította, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében a helyi közigazgatási hatóságok etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a román közösséggel szemben. Az albizottság jelentéseket fogalmazott volna meg, panaszokat nyújtott volna be az illetékes közintézményekhez, illetve törvényjavaslatokat fogalmazott volna meg a három megyében élő románok védelmében.

Rovatok