Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a korrupciós ügy tárgyalása, Benjamin Netanjahu boszorkányüldözést emleget

2021. április 6., kedd 10:16

Elkezdődött Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének bizonyítási szakasza a jeruzsálemi körzeti bíróságon – írja a Reuters. A kormányfőt az ügyészség azzal vádolja, hogy olyan szabályozások bevezetéséért felelős, amelyek 1,8 milliárd sékelt (átszámítva 500 millió dollárt) érő megállapodások megkötését tette lehetővé egy üzletember, Saul Elovics számára. Mindezt a kormányfő  annak fejében tette, hogy az üzletember tulajdonában lévő portálon, a Wallán az őt kedvező színben feltüntető írások jelenjenek meg.

A politikus már egy ideje összeférhetetlenségi korlátozásokat kell betartania kormányzása alatt, mert

az ügyészség vádiratot nyújtott be ellene csalás, közhivatallal való visszaélés és korrupció vádjával. 

Benjamin Netanjahu tagadja a vádakat, állítása szerint csak egy politikai boszorkányüldözésnek az áldozata.

Benjamin Netanjahut az érkezésekor a mellette és ellene tüntetők is várták. Nagyjából egy órát töltött a bíróságon, majd távozása után a Walla mögötti cég korábbi vezérigazgatója, Ilan Jesua tanúskodott a vád oldalán. Ő azt mondta, hogy mialatt a Walla alkalmazottja volt, a tulajdonos és Benjamin Netanjahu emberei is nyomás alá helyezték, hogy a portál a miniszterelnököt népszerűsítse, a politikai riválisait pedig lejárassa. Állítása szerint amikor megkérdezte, hogy mégis miért kéne ezeknek a kéréseknek eleget tennie, 

a házaspár egy számukra előnyös kereskedelmi szabályozásra hivatkozott.

Miközben  tanúskodott a bíróságon, Saul Elovics felesége, Irisz Elovitch közbekiabált: „Mennyit tudsz még hazudni?". Az Elovics-házaspár mindkét tagja tagadja a vádakat. 

Az említett vádak és a nem egyértelmű választási eredmény mind beárnyékolják Benjamin Netanjahu esélyeit a hivatalban maradásra. A parlamenti választás eredményei szerint a Netanjahu-ellenes pártok győztek, az izraeli miniszterelnök pártja, a Likud 30 mandátumot nyert el, a kormányalakításhoz pedig 61 mandátum szükséges.

Mindeközben Izrael elnöke, Reuven Rivlin elkezdett tárgyalni a pártok vezetőivel, hogy kik alakíthatnák a következő koalíciós-kormányt.

Nem látom azt a megoldást, amellyel egy kormányt létre lehetne hozni. Izrael állampolgárainak aggódásra adhat okot, hogy [két év alatt] akár egy ötödik választásba is belehajszolhatják őket.

– közölte az államfő a legnagyobb ellenzéki párt, a Jes Atid képviselőivel. Azt is elmondta, hogy etikai szempontokat is figyelembe vesz, célozva ezzel Benjamin Netanjahu folyamatban lévő tárgyalására.

Rovatok