Index Vakbarát Hírportál

EMA-tisztségviselő: van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

2021. április 6., kedd 12:07 | aznap frissítve

Összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, véleménye szerint most már ki lehet mondani, 

világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. 

Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását. Az összefüggésről szóló kijelentés éles fordulatot jelez az EMA korábbi álláspontjához képest. 

Néhány órával azután, hogy megjelent az interjú, az EMA közleményt adott ki, amely szerint

még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban.

A vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán vagy csütörtökön ad tájékoztatást

Az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közötti összefüggés gyanúja elsőként Ausztriában vetődött fel, amikor a beoltása után nem sokkal meghalt egy 49 éves ápolónő. Az osztrák hatóságok emiatt felfüggesztették az érintett vakcinaszállítmány használatát, vérrögképződésről és halálesetekről szóló hírek nyomán pedig európai országok sora döntött úgy, hogy leállítja az oltóanyag használatát. Bár ezen életkori korlátozásokkal többen enyhítettek – Németországban például a 60 év alattiakat és a veszélyeztetett csoportokba tartozókat nem oltják AstraZenecával – vagy eltörölték a felfüggesztést, Dániában és Norvégiában továbbra sem lehet használni az AstraZeneca vakcináját.

Magyarországon oltanak AstraZenecával, egyik kollégánk hétfőn kapta a bal karjába az első dózist.

Rovatok