Index Vakbarát Hírportál

Tárgyalások kezdődtek az iráni nukleáris programról

2021. április 6., kedd 19:01 | aznap frissítve

Megkezdődtek Bécsben az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku megmentéséről szóló tárgyalások. A megállapodás felei a következő napokban, hetekben megpróbálnak közvetíteni Washington és Teherán között.

Az amerikai és az iráni küldöttség közvetlen tárgyalását Teherán ugyanakkor elutasította.

Irán, valamint hat nagyhatalom; az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, azaz az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Németország hat éve írta alá azt a szerződést, amelyben Teherán vállalta atomprogramja korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldása ellenében.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat, írta a távirati iroda az APA hírügynökségre hivatkozva.  

Trump utódja, Joe Biden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatérne a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Teherán azonban azt követeli, hogy először függesszék fel a büntetőintézkedéseket.

Megfigyelők szerint nehéz tárgyalásokra lehet számítani. Ali Rabiei iráni kormányszóvivő előzetesen úgy fogalmazott, hogy a találkozót tekintve se nem borúlátók, se nem derűlátók, de bizakodók, hogy a helyes irányba mozdultak el. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, akié az utolsó szó joga az állam ügyeiben, elutasította az országa ellen elrendelt amerikai szankciók fokozatos feloldását. Ned Price amerikai külügyi szóvivő hétfőn arról beszélt, hogy nem becsülik alá az előttük álló kihívásokat, és nem számítanak gyors áttörésre. Mint mondta, Washington kész megfontolni az Irán elleni, nukleáris programmal kapcsolatos szankciók feloldását, de csak akkor, ha Teherán szigorúan betartja a 2015-ös többhatalmi atomalkuban foglaltakat.
   

  
Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője kedden a Farsz helyi hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette, hogy az iszlám köztársaság megkezdte az új generációs, IR–9-es típusú, urándúsításra használt centrifugák tesztelését. Az ISNA állami hírügynökség szerint az IR–9 ötvenszer nagyobb teljesítményű az első generációs IR–1-es centrifugákhoz képest.

Rovatok