Index Vakbarát Hírportál

Jordániában tilos információt közzétenni az uralkodó és a volt trónörökös közti viszályról

2021. április 6., kedd 12:47

Megtiltotta a jordániai főügyész kedden, hogy a sajtóban vagy a közösségi médiában bármilyen információt közzétegyenek II. Abdalláh király és féltestvére, Hamza bin Huszein volt trónörökös közti összetűzésről – írja az MTI. Az intézkedés célja a főügyész közleménye szerint az, hogy a nyomozás érdekében ne szivárogjon ki semmi. A tilalom az ügyhöz kapcsolódó fényképekre és videókra is vonatkozik – jelentette a Petra állami hírügynökség.

A jordániai kormány állítása szerint a vezetés meggyengítését célzó összeesküvést számoltak fel, amelyhez köze volt Hamza bin Huszein volt trónörökösnek is. A nyomozás arra utal, hogy Hamza és cinkosai „külföldi kapcsolatok" segítségével akarták gyengíteni a királyság stabilitását és biztonságát.

Hétfő este Hamza bin Huszein közleményt adott ki, amelyben hűségéről biztosította az uralkodót.

A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Hamza bin Huszein saját állítása szerint házi őrizetbe került. Ezt azonban a jordániai hadsereg később cáfolta, közlésük szerint csak annyiról van szó, hogy a hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette, ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását.

II. Abdalláh a hatalmának megerősítése céljából 2004-ben vonta vissza Hamza trónörökösi rangját. Megfigyelők szerint ő nem jelenthetett nagyobb veszélyt a monarchiára, tekintettel arra, hogy már évekkel ezelőtt „félreállították". A hatóságok azonban aggodalommal figyelték azt, hogy próbál szorosabb kapcsolatokat kiépíteni a befolyásos jordániai törzsek elégedetlenkedő képviselőivel, akik az elmúlt hetekben a korrupció elleni tüntetésekre szólítottak. A hatóságok több ilyen tüntetést levertek, és számos tiltakozót őrizetbe vettek.

Rovatok